ΚΟΣΜΟΣ

ΠΓΔΜ: Έχουμε έτοιμη την απάντηση για την Αθήνα

ΠΓΔΜ: Έχουμε έτοιμη την απάντηση για την Αθήνα

Το συντομότερο δυνατό θα επιδοθεί η απάντηση των Σκοπίων στο Σχέδιο Μνημονίου Κατανόησης, που πρότεινε η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι.

Ο κ. Πόποσκι τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει την απάντηση και είναι θέμα χρόνου η επίδοσή της.

«Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι υπάρχουσες αμερόληπτες εκτιμήσεις σχετικά με οποιαδήποτε διαφορά», τόνισε ο Σκοπιανός Υπουργός, υποδεικνύοντας την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Στο μεταξύ, κληθείς να σχολιάσει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ και παράλληλα διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, στην πρώιμη φάση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο κ. Πόποσκι ανέφερε ότι η διαφορά για το ζήτημα της ονομασίας είναι «διμερές θέμα» και πρόσθεσε ότι τα «διμερή θέματα» δεν πρέπει να συνδέονται με ζητήματα που αφορούν τις διαδικασίες διεύρυνσης της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Αβραμόπουλος, με επιστολή του προς τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι στις 3 Οκτωβρίου, πρότεινε την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ, το οποίο θα θέσει το πλαίσιο και τις βασικές παραμέτρους για την οριστική επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.