ΚΟΣΜΟΣ

Το τείχος στη Γάζα εμποδίζει και τα άγρια ζώα

Το τείχος στη Γάζα εμποδίζει και τα άγρια ζώα

Το τείχος της Λωρίδας της Γάζας δεν χωρίζει μόνο τους ανθρώπους, αλλά και τα άγρια ζώα της περιοχής. Η ισραηλινή δικαιοσύνη υποχρεώνει τώρα το στρατό να αναζητήσει λύσεις για τη διατήρηση της πανίδας.

Εκατοντάδες χιλιόμετρα τσιμέντου, συρματοπλέγματος και αναχωμάτων ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ διαχωρίζουν τα παλαιστινιακά από τα ισραηλινά εδάφη μέσα από ερήμους, οροσειρές και δάση. Οι Ισραηλινοί θεωρούν το διαχωριστικό αυτό τείχος μέτρο ασφάλειας και προστασίας, ενώ οι Παλαιστίνιοι το χαρακτηρίζουν ένα ακόμη μνημείο μίσους, διακρίσεων και αποκλεισμού.

Πρόσφατη απόφαση ισραηλινού δικαστηρίου ρίχνει φως σε μια άγνωστη μέχρι τώρα επίπτωση που έχει το τείχος για το περιβάλλον. Η τεράστια αυτή κατασκευή ανακόπτει σε πολλά σημεία τη συνέχεια του τοπίου, ενώ τα φυλάκια, οι σκοπιές και τα συστήματα ασφαλείας κάνουν αδύνατη σχεδόν τη διέλευση από τη μια πλευρά προς την άλλη όχι μόνο για τους ανθρώπους, αλλά και για τους πληθυσμούς των άγριων ζώων της περιοχής.

Σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις, τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Παλαιστίνη το τείχος έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές στην πανίδα της περιοχής αφού πολλά άγρια είδη χρειάζονται ανοιχτό χώρο για να μετακινηθούν, να μεταναστεύσουν και να αναπαραχθούν.

Ο ακτιβιστής Ιμάντ Ατράς από την παλαιστινιακή Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Προστασία της Άγριας Φύσης εξήγησε στη Deutsche Welle ότι με το χτίσιμο του τείχους σημειώθηκε σταδιακά μείωση πληθυσμών αλεπούδων που ζούσαν στην περιοχή και που κατά κανόνα μετακινούνταν προς τη Δυτική Όχθη για να αναπαραχθούν. Η κατασκευή του τείχους ανέκοψε τη φυσική πορεία αυτής της διαδικασίας.

DW