ΚΟΣΜΟΣ

J-31 το μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς που «έκλεψαν» οι Κινέζοι

J-31 το μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς που «έκλεψαν» οι Κινέζοι

To νέο καμάρι της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας έκανε την παρθενική του πτήση την περασμένη εβδομάδα. Ίσως να είναι προϊόν "διαδικτυακής υποκλοπής" της τεχνολογίας του αμερικανικού F-35.

H Kίνα αποκάλυψε την εβδομάδα που μας πέρασε το δεύτερο αεροσκάφος της με τεχνολογία Stealth μέσα σε δύο χρόνια! Έκανε έτσι μια επίδειξη δύναμης και στην πολεμική τεχνολογία, κοντράροντας στα ίσια τους Αμερικανούς και τα δικά τους μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς. Μετά το J-20 που παρουσίασαν πέρσι ως απάντηση στο Lockheed Martin F-22, έρχεται τώρα το Shenyang J-31 ως απάντηση στο Lockheed Martin F-35.

Μόνο που τα δύο αεροσκάφη μοιάζουν τόσο πολύ που δεν είναι λίγοι αυτοί που (σε συνδυασμό και με την ταχύτητα που κατάφεραν να το φτιάξουν οι Κινέζοι) μιλάνε για υποκλοπή μέσω χάκερ της τεχνολογίας του F-35.

To αεροπλάνο, πάντως, δεν είναι 100% κινεζικό, αφού χρησιμοποιεί δύο κινητήρες Klimov, ρωσικής κατασκευής, αν και σύντομα αυτοί θα αντικατασταθούν από τα κινεζικά τουρμποφάν WS-13 Taishan. Τα δύο ουραία πτερύγιά του και ο διπλός τροχός μπροστά, πιθανότατα να υποδηλώνουν πρόθεση χρήσης σε αεροπλανοφόρο.

Όλα αυτά, βέβαια, είναι απλά εικασίες των ειδικών, αφού η Κινεζική Πολεμική Αεροπορία δεν έχει κάνει γνωστή καμμία τεχνική λεπτομέρεια για το J-31.

Mε την δοκιμαστική του πτήση, πάντως, η Κίνα για πρώτη φορά κατάφερε να βρεθεί μπροστά από την Ρωσία στην τεχνολογία της πολεμικής αεροπορίας, έχοντας ήδη δύο δικά της Stealth αεροσκάφη, έναντι ενός των γειτόνων της.