Μήνυμα εμπιστοσύνης σε Ελλάδα και Πορτογαλία από Θαπατέρο

Τη διαβεβαίωση πως η Ισπανία είναι «ισχυρή και φερέγγυα» έδωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, στέλνοντας ταυτόχρονα ένα...

Τη διαβεβαίωση πως η Ισπανία είναι «ισχυρή και φερέγγυα» έδωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, στέλνοντας ταυτόχρονα ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στην Πορτογαλία και την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα καλεί τη Γερμανία να αναλάβει ενεργότερο ηγετικό ρόλο στην πορεία ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας της Ε.Ε.

Σε συνέντευξή του σε ανταποκριτές γερμανικών εφημερίδων, ενόψει της σημερινής επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ στη Μαδρίτη, ο Θαπατέρο ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει τα δάνεια και αν η Πορτογαλία θα λύσει τα προβλήματά της χωρίς να προσφύγει στο μηχανισμό προστασίας.

«Έχω εμπιστοσύνη στην Πορτογαλία, έχει μειώσει γρήγορα το έλλειμμά της και το χρηματοπιστωτικό της σύστημα είναι σε σχετικά καλή κατάσταση», είπε.

Είναι πρόωρο να μιλήσουμε για το μέλλον της Ελλάδας, πρόσθεσε. «Θα πρέπει όμως σε κάθε περίπτωση να στείλουμε ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση η οποία, υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, κέρδισε τις εκλογές και ανέλαβε τα ηνία. Θα δούμε εάν η χώρα θα σταθεί στα πόδια της με τη βοήθεια που έχει λάβει μέχρι τώρα».

«Είμαι πεπεισμένος, ότι η ΕΕ και οι χώρες της Ευρωζώνης, εάν χρειαστεί, θα δώσουν περισσότερη βοήθεια στην Ελλάδα», σημειώνει ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Αναφορικά με τα σενάρια περί μείωσης του συνολικού ελληνικού χρέους, όπως αναδιάρθρωση ή επαναγορά κρατικών ομολόγων στην αγορά, ο Θαπατέρο συνιστά προσεκτικό χειρισμό τέτοιων ευαίσθητων θεμάτων. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, κυρίως ότι πρόκειται για τόσο ευαίσθητα θέματα. Μόνον η λέξη αναδιάρθρωση προκαλεί καταιγίδα. Εάν πρέπει να γίνει κάτι, αυτό θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα μιας συμφωνίας, μιας συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Χρειαζόμαστε περισσότερη ευρωπαϊκή κυβέρνηση, λιγότερη πολυφωνία και γρήγορες αποφάσεις. Δεν γίνεται ο κάθε πρωθυπουργός να προκαλεί περισσότερη σύγχυση», τόνισε.