ΚΟΣΜΟΣ

Πού είναι ο τάφος του Τζένγκις Χαν;

Πού είναι ο τάφος του Τζένγκις Χαν;

Εδώ και πολλά χρόνια η τελευταία κατοικία του μεγάλου Τζένγκις Χαν αποτελεί τον στόχο πολυάριθμων ερευνών και επίμαχων συζητήσεων των επιστημόνων και των θησαυροκυνηγων πολλών χωρών του κόσμου.

Στη Μογγολία πιστεύουν ότι ο τάφος του μεγάλου τους προγόνου βρίσκεται κάπου στην ορεινή περιοχή βορείως της πόλης Ουλάν Μπατόρ. Σύμφωνα με το μύθο, θάφτηκε στο Όρος Μπουρχάν Χαλντούν (Burhan Khaldun).

Τη δεκαετία του ‘90 σ’ αυτά τα μέρη της Μογγολίας όρμησαν να βρουν τον τάφο του Τζένγκις Χαν διάφορες αμερικανικές και ιαπωνικές αποστολές, ξοδεύοντας για την αναζήτηση του τάφου του εκατομμύρια δολάρια. Μάταια όμως.

Οι Κινέζοι δε επιστήμονες επιμένουν τα τελευταία χρόνια ότι ο τάφος του Τζένγκις Χαν βρίσκεται στο έδαφος της Κίνας, κοντά στα μογγολο-κινεζικά σύνορα, στους πρόποδες της οροσειράς Αλτάι. Το κύριο επιχείρημα των μελών της αποστολής αναζήτησης είναι το ότι ακριβώς μέσα απ’ αυτή την περιοχή περνούσε η διαδρομή του Τζένγκις Χαν κατά την εκστρατεία του στο βασίλειο των Τανγκούτ Σι Σία (Tangut Xi Xia). Το βασίλειο αυτό στη Βόρεια Κίνα έπεσε κάτω από τα χτυπήματα του μεγάλου Στρατού του το 1227. Ακριβώς κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του εναντίον των Τανγκούτ ο Τζένγκις Χαν πέθανε.

Η αναζήτηση του τάφου του Τζένγκις Χαν πρέπει να γίνετυαι στην Τουβά μιά και η ιστορική κοιτίδα του στρατηλάτη βρίσκεται στην περιοχή όπου κατοικούσε ο αρχαίος λαός Ουριάχ (Uryankh) δηλαδή Τουβάν. Έχει διατυπώσει αυτή την εικασία ο Νικολάι Αμπάγιεφ, καθηγητής του Κρατικού Πανεπιστημίου της Τουβάς. Την υποστηρίζουν και πολλοί άλλοι επιστήμονες της Ρωσίας. Η γνωστή Ρωσίδα ιστορικός, ειδικός στα ζητήματα της μογγολολογίας Γιελένα Μπόκοβα είπε:

- Το ζήτημα για τον τάφο του Τζένγκις Χαν θα πρέπει να συνδέεται οπωσδήποτε με το θέμα της γενέτειράς του, όπου, σύμφωνα με την παράδοση, θα πρέπει να βρίσκεται και ο τάφος. Οι περισσότεροι ιστορικοί της Ρωσίας τείνουν να θεωρούν ότι οι πρόγονοι του Τζένγκις Χαν κατάγονται από την περιοχή Σαγιάνο-Αλτάι, δηλαδή από τη σύγχρονη Τουβά, είτε από την Βορειοδυτική Μογγολία και συγκεκριμένα από την περιοχή της λίμνης Χουμσουγκούλ (Hovsgol), όπου κατοικούν οι αυτόχθονες Τουβάν. Συνεπώς, όλα δείχνουν ότι η ιστορική πατρίδα του Τζένγκις Χαν βρίσκεται στην περιοχή, όπου κατοικούσαν στην αρχαιότητα οι Τουβάν.

Υπάρχει και κάτι άλλο, που επιβεβαιώνει την εικασία των επιστημόνων της Ρωασίας για τον τόπο ενταφιασμού του Τζένγκις Χαν. Σύμφωνα με έναν θρύλο, η περιφρούρηση της περιοχής, όπου είχαν θάψει τον Χαν, είχε ανατεθεί σε 1000 πολεμιστές από τη φυλή Uryanhit η οποία είχε απαλλαχθεί για αυτό τον λόγο από τη στρατιωτική υπηρεσία. Uryanhit ή Uryankh ονόμαζαν στην μογγολική γλώσσα τους σύγχρονους Τουβάν. Με την πάροδο του χρόνου η φρουρά είχε αποσυρθεί και είχε χαθεί και ο τόπος ταφής του Τζένγκις Χαν, κάτι που δεν είναι καθόλου παράξενο μια και σύμφωνα με την παράδοση, ο τάφος για να προστατευθεί από τους ληστές, είχε ποδοπατηθεί και ισοπεδωθεί από χιλιάδες άλογα.

πηγη ΦΩΝΗ ΡΩΣΙΑΣ