ΚΟΣΜΟΣ

Διαμάχη για τα Κύθηρα...

Διαμάχη για τα Κύθηρα...

Ο πίνακας του Ζαν Αντουάν Βατώ «Επιβίβαση για τα Κύθηρα» που βρίσκεται στο ανάκτορο Charlottenburg στο Βερολίνο φαίνεται ότι αγοράστηκε δυο φορές από το γερμανικό δημόσιο. Η Θέμις έχει τώρα το λόγο.

Στο Πρωτοδικείο του Βερολίνου στην οδό Tegeler Weg, ένα βαρύ νεορωμανικό κτίριο που χτίστηκε το 1900, χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής στην τελευταία φάση της γερμανικής αυτοκρατορίας, εκδικάζεται αυτές τις μέρες μια παράξενη υπόθεση.

Στο κέντρο της βρίσκεται ένας θαυμάσιος πίνακας του Ζαν Αντουάν Βατώ, η «Επιβίβαση για τα Κύθηρα», έργο του 1717 που δείχνει την αναχώρηση μιας παρέας νέων για το ανέμελο νησί του έρωτα, τα Κύθηρα.

Ο πίνακας βρίσκεται σήμερα στο ανάκτορο Charlottenburg και για να μη βγει στο σφυρί το 1983 το γερμανικό δημόσιο τον είχε αγοράσει από τον κάτοχο, τη βασιλική οικογένεια των Hohenzollern. Τώρα ο επικεφαλής της δυναστείας, πρίγκιπας Γεώργιος Φρειδερίκος προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά του εκδοτικού οίκου Schnell & Steiner επιρρίπτοντάς του ότι θίγει την τιμή και την υπόληψη της οικογενείας του, του πρώην βασιλικού οίκου της Πρωσίας.

ΠΗΓΗ DW