Γυναικείες διαδηλώσεις κατά Μπερλουσκόνι

Μαζική διαδήλωση κατά του ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ετοιμάζουν, για τις δεκατρείς Φεβρουαρίου, γυναικείες οργανώσεις...

Μαζική διαδήλωση κατά του ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ετοιμάζουν, για τις δεκατρείς Φεβρουαρίου, γυναικείες οργανώσεις και η αριστερή εφημερίδα Λ' Ουνιτά, με την συμμετοχή των προοδευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η κινητοποίηση θα έχει ως κύριο στόχο "την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας των γυναικών, μετά το σκάνδαλο Ρούμπι", όπως τονίζουν οι διοργανωτές. 'Ένα από τα κύρια συνθήματα, όμως, σύμφωνα με τον τύπο, θα είναι "dimissioni subito", (παραίτηση αμέσως), με ευθεία αναφορά στον "Καβαλιέρε" και στο σκάνδαλο "Ρούμπι Καρίμα".

Ο γραμματέας του "Δημοκρατικού Κόμματος", Πιερλουίτζι Μπερσάνι, έκανε γνωστό ότι "από την στιγμή που γίνεται δεκτή και η συμμετοχή των ανδρών, θα κατέβει από το γραφείο του και θα πάρει μέρος στην διαδήλωση", ενώ ζήτησε από τα μέλη του κόμματός του "να στηρίξουν στην όλη κινητοποίηση χωρίς σημαίες και πολιτικά σύμβολα". Σε ό,τι αφορά την κεντροδεξιά, το αρχικό σχέδιο για μια πανιταλική διαδήλωση , στην πλατεία Ντουόμο του Μιλάνου, προς υποστήριξη του Μπερλουσκόνι, προς το παρόν, έχει "παγώσει".

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Τζάννι Λέττα, κατάφερε, κατά πως φαίνεται, να πείσει τον μεγιστάνα-πρωθυπουργό, ότι σε μια τέτοια φάση, καλό θα είναι να πέσουν οι τόνοι και να επιδειχθεί σωφροσύνη, όπως συμβούλευσε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Παράλληλα, όμως, η υπουργός τουρισμού Μαρία Βιττόρια Μπραμπίλλα, και υ υφυπουργός, αρμόδια για το κυβερνητικό πρόγραμμα, Ντανιέλα Σαντανκέ, πιέζουν για την διοργάνωση μαζικής κινητοποίησης . Τόσο που χθες το βράδυ, ο κεντροδεξιός Λαός της Ελευθερίας, αναγκάσθηκε να διαψεύσει, με επίσημες δηλώσεις του εκπροσώπου Πάολο Μποναγιούτι, προηγούμενο ανακοινωθέν του κόμματος που έκανε λόγο για επικείμενες κινητοποιήσεις στην ιταλική συμπρωτεύουσα.

Σύμφωνα με παρατηρητές, πρόκειται για μια ξεκάθαρη ένδειξη της νευρικότητας που επικρατεί στην συντηρητική παράταξη, μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις του "Ρούμπι Γκεϊτ". Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρουν ότι ο λογιστής του "μίστερ τιβί", διαμέσου του λογαριασμού στην τράπεζα Monte dei Paschi di Siena απέστειλε έμβασμα είκοσι χιλιάδων ευρώ στην μητέρα της ναπολιτάνας Νοέμι Λετίτσια.

Πρόκειται για την πρώτη κοπέλα που, όταν ήταν ακόμη ανήλικη, φέρεται να φιλοξενήθηκε από τον ιταλό πρωθυπουργό, στις βίλες του στην Σαρδηνία και έξω από το Μιλάνο. Έως τώρα, η οικογένειά της, διέψευσε ότι υπήρξε οποιαδήποτε χρηματική ενίσχυση από μέρους του "Καβαλιέρε". Μετά, όμως, από τα σημερινά δημοσιεύματα είναι πολύ πιθανό να ζητηθεί σύντομα από την μητέρα της Νοέμι Λετίτσια να δικαιολογήσει την κατάθεση χρημάτων από μέρος του λογιστή του Μπερλουσκόνι, Τζουσέππε Σπινέλλι.

Ο ζάπλουτος πρωθυπουργός, στο μεταξύ, προσπαθεί να ξεπεράσει την σειρά αποκαλύψεων που αφορούν τις ιδιωτικές του συναναστροφές, δίδοντας νέα ώθηση, στην κυβερνητική δράση. Σε στενή συνεργασία με τον υπουργό οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, ο "Καβαλιέρε", ετοιμάζεται να παρουσιάσει σχέδιο φορολογικών ελαφρύνσεων για τον ιταλικό Νότο, μέτρα που να διευκολύνουν την δημιουργία νέων επιχειρήσεων, και ειδικό νόμο που θα επιτρέπει την επέκταση των ιδιωτικών κατοικιών. Μια "φυγή προς τα εμπρός", που στοχεύει στην ικανοποίηση των αναγκών της μέσης ιταλικής οικογένειας και της παραγωγικής τάξης, κυρίως του ιταλικού Βορρά, η οποία, έως τώρα, στήριξε την κεντροδεξιά.

Ως γνωστόν, όμως, το πολιτικό μέλλον του ιταλού πρωθυπουργού, θα εξαρτηθεί πρώτα απ΄ όλα από την υιοθέτηση του ομοσπονδιακού συστήματος που η Λέγκα του Βορρά θεωρεί κύριο και αδιαπραγμάτευτο στόχο της.

Σχετικά, τέλος, με δημοσκοπήσεις σχετικά με την πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάσθηκε σε εκπομπή του καναλιού Rai Tre , το πολιτικό κλίμα και οι αποκαλύψεις του "Ρούμπι Γκέιτ", έχουν ευνοήσει την αντιπολίτευση. Μια ευρεία συμμαχία όλων των κομμάτων της κεντροαριστεράς , στην φάση αυτή, "πείθει" το 39,5% των ιταλών, η κυβερνητική συνεργασία του Λαού της Ελευθερίας και της Λέγκας το 38,6%, ενώ, ο τρίτος, κεντρώος, Πόλος του Έθνους των Τζανφράνκο Φίνι και Πιερφερνινάντο Καζίνι συγκεντρώνει το 18,5% της πρόθεσης ψήφου.