Αλβανία: Ο Μπαμίρ Τόπι, αρνήθηκε να καταθέσει για τα γεγονότα της 21ης Ιανουαρίου

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο νομικός σύμβουλος του Αλβανού προέδρου, Σπίρο Πέτσι...

Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι, αρνήθηκε να καταθέσει ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που ερευνά τα αιματηρά επεισόδια της 21ης Ιανουαρίου όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν πενήντα.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο νομικός σύμβουλος του Αλβανού προέδρου, Σπίρο Πέτσι, τόνισε ότι «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ασκεί τα καθήκοντά του όπως ορίζει το σύνταγμα. Σύμφωνα με το άρθρο 9, του συντάγματος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι η Αρχή που απαιτεί γραπτή ενημέρωση από όλους τους επικεφαλής των κρατικών θεσμών για θέματα που αφορούν στις αρμοδιότητες τους. Γι αυτό το λόγο ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα στην πληροφόρηση και δεν είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει και να καταθέσει σε καμία επιτροπή ή άλλη αρχή».

Η άρνηση αυτή του προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται να πυροδοτήσει νέες επιθέσεις από την πλευρά του κυβερνώντος Δημοκρατικού κόμματος, που απαρτίζει αποκλειστικά, μετά την άρνηση της αντιπολίτευσης, την εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

Η εξεταστική επιτροπή έχει ζητήσει τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του προέδρου της Δημοκρατίας, Μ. Τόπι, της γενικής εισαγγελέας Ίνα Ράμα, και ορισμένων κρατικών λειτουργών, που κατηγορούνται από τον πρωθυπουργό, Σαλί Μπερίσα και το Δημοκρατικό Κόμμα ως «συνεργάτες των πραξικοπηματιών».

Η αντιπολίτευση έχει χαρακτηρίσει αντισυνταγματική τη σύσταση της επιτροπής αυτής, ενώ σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Τop Channel ο μεσολαβητής της ΕΕ Μίροσλαβ Λάιτσακ δήλωσε πως «καμία επιτροπή και κυρίως μία "μονόχρωμη" κοινοβουλευτική επιτροπή δεν πρέπει και δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις αρμόδιες αρχές όπως την εισαγγελία της χώρας και να έχει αρμοδιότητες που έρχονται σε αντίθεση με την ισχύουσα νομοθεσία».