Καταστροφικό το πέρασμα του «Γιάσι»

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που άφησε στο πέρασμά του ο κυκλώνας Γιάσι που έπληξε το βόρειο Κουίσλαντ και τώρα κινείται προς το...

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που άφησε στο πέρασμά του ο κυκλώνας Γιάσι που έπληξε το βόρειο Κουίσλαντ και τώρα κινείται προς το εσωτερικό της χώρας με μειωμένη ισχύ.

Πολυάριθμα κτίρια καταστράφηκαν, οροφές σπιτιών παρασύρθηκαν, δέντρα ξεριζώθηκαν και δεκάδες χιλιάδες σπίτια είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Αν και ο κυκλώνας εξασθενεί ο κίνδυνος δεν έχει ξεπεραστεί και πολλές περιοχές απειλούνται με νέες πλημμύρες τώρα.

Εκτιμάται πως σε πολλές περιοχές ένα στα τρία σπίτια έχουν καταστραφεί και περίπου το 20% των εμπορικών κτιρίων, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος πέρασε τη νύχτα σε καταφύγια λόγω του κυκλώνα Γιάσι.

Αναμένεται ότι ο κυκλώνας Γιάσι θα υποβαθμιστεί στα επίπεδα τροπικής καταιγίδας τα επόμενα 24ωρα, αλλά προειδοποιούν ότι θα συνεχίσει να προκαλεί σφοδρές βροχοπτώσεις και να συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους.

Ο Γιάσι, έπληξε τις βορειοανατολικές ακτές της Αυστραλίας στη διάρκεια της νύχτας με ανέμους ισχύος 300 χιλιομέτρων την ώρα και περίπου ένα μέτρο βροχόπτωσης.

Οι αρχές τον χαρακτηρίζουν τον ισχυρότερο κυκλώνα που πλήττει την Αυστραλία από το 1918 και προκάλεσε:

Ζημιές ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων σε φυτείες με ζαχαροκάλαμα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να ακριβύνει η ζάχαρη και όχι μόνο στην Αυστραλία.

Ζημιές ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων στις φυτείες μπανανών.

Ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στον τουρισμό του Κουίνσλαντ. Η πολιτεία δέχεται το 20% του συνολικού αριθμού τουριστών της Αυστραλίας.

Ζημιές ύψους 320 εκατομμυρίων δολαρίων στον μεταλλευτικό τομέα.

Ο κυκλώνας, ευτυχώς, δεν κόστισε ανθρώπινες ζωές.