ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ανθρωποκυνηγητό μέσω Facebook

Γερμανία: Ανθρωποκυνηγητό μέσω Facebook

Ήδη σε πολλά μέρη του κόσμου οι αστυνομικές αρχές αξιοποιούν τα social media για την εξιχνίαση εγκλημάτων και την διεξαγωγή ερευνών

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Deutsche Welle, το γερμανικό υπουργείο δικαιοσύνης συζητάει πιθανούς τρόπους χρήσης των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης προς υποστήριξη των εκάστοτε ερευνών που διεξάγονται από τις γερμανικές αρχές.

Ορισμένα, μάλιστα, αστυνομικά τμήματα έχουν ήδη δοκιμάσει επιτυχώς αυτή τη μέθοδο, προκαλώντας την ανησυχία των αρχών προστασίας προσωπικών δεδομένων.

«+++ Φόνος της Άντρεα Μπ. - Διατίθενται εικόνες από συστήματα παρακολούθησης CCTV +++ Η αστυνομία του Ανόβερο ψάχνει για ένα άτομο, το οποίο χρησιμοποίησε την τραπεζική κάρτα του θύματος Άντρεα Μπ. για να πραγματοποιήσει ανάληψη χρημάτων από τραπεζικό μηχάνημα αυτόματης ανάληψης...».

Το παραπάνω κείμενο, το οποίο δημοσιεύτηκε στη σελίδα της τοπικής αστυνομίας της Κάτω Σαξονίας στο Facebook ενώ συνοδεύεται από το αίτημα γνωστοποίησης κάθε σχετικής πληροφορίας μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Επιπλέον, ένας σύνδεσμος στην διαδικτυακή τοποθεσία της αστυνομίας ανακατευθύνει τους χρήστες σε σειρά από φωτογραφίες του υπόπτου, όπως αυτές καταγράφτηκαν από κλειστό κύκλωμα βίντεο-παρακολούθησης, ενσωματωμένο στο τραπεζικό μηχάνημα ανάληψης μετρητών.

Αν και έχει αρκετά θετικά αποτελέσματα, η πρακτική αυτή έχει θορυβήσει τις αρχές προστασίας δεδομένων, εγείροντας ορισμένα θεμελιώδη ζητήματα ηθικής δεοντολογίας.