Αίγυπτος: Οικονομικές απώλειες από τη διακοπη του Internet

Εκτός από το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, η αναταραχή στην Αίγυπτο έχει επιφέρει πλήγμα και στην οικονομία...

Εκτός από το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, η αναταραχή στην Αίγυπτο έχει επιφέρει πλήγμα και στην οικονομία της χώρας.

Η διακοπή του Internet επί πέντε ημέρες από την αιγυπτιακή κυβέρνηση υπολογίζεται ότι κόστισε 90 εκατομμύρια δολάρια (65 εκατομμύρια ευρώ) και οι επιπτώσεις της μπορεί να είναι ακόμη σημαντικότερες μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τον ΟΟΣΑ.

«Οι μπλοκαρισμένες υπηρεσίες (οι τηλεπικοινωνίες και το Διαδίκτυο) αντιπροσωπεύουν περίπου 3% και 4% του ΑΕΠ, δηλαδή επιφέρουν απώλεια 18 εκατομμυρίων δολαρίων ημερησίως», αναφέρει ο ΟΟΣΑ σε σύντομη ανακοίνωσή του.

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ πιο σημαντικές, επειδή αυτό το μέτρο έπληξε τις τοπικές και διεθνείς υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας που παρέχουν υπηρεσίες και εκτός της Αιγύπτου, υπογραμμίζει ο οργανισμός.

«Θα είναι πολύ δυσκολότερο στο μέλλον να προσελκυθούν ξένες επιχειρήσεις και να πεισθούν ότι τα δίκτυα θα παραμείνουν αξιόπιστα», ενώ «ως τώρα η προσέλκυση των εταιρειών αυτών ήταν μια σημαντική στρατηγική της κυβέρνησης» της Αιγύπτου, εκτιμά ο ΟΟΣΑ.

Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο αποκαταστάθηκε εν μέρει χθες Τετάρτη στο Κάιρο, έπειτα από περισσότερες από πέντε ημέρες υποχρεωτικής διακοπής στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Το Χρηματιστήριο είχε κλείσει την προηγούμενη Πέμπτη με μεγάλη πτώση που έφτασε το 10%, έπειτα από δύο ημέρες που κατέγραφε σημαντικές απώλειες ύψους 70 δισεκατομμυρίων αιγυπτιακών λιρών (περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια).

Οι τράπεζες και το χρηματιστήριο υπό κανονικές συνθήκες παραμένουν κλειστά την Παρασκευή και το Σάββατο και ξανανοίγουν την Κυριακή.