"Εμπόδιο για ένταξη στην ΕΕ η κατάσταση στην Αλβανία"

Την ανάγκη διεξαγωγής «ολοκληρωμένης και αμερόληπτης έρευνας για τα αιματηρά επεισόδια της 21ης Ιανουαρίου»...

Την ανάγκη διεξαγωγής «ολοκληρωμένης και αμερόληπτης έρευνας για τα αιματηρά επεισόδια της 21ης Ιανουαρίου», ως το πρώτο βήμα προς εκτόνωση της κατάστασης και την επίλυση της πολιτικής κρίσης στην Αλβανία, τόνισε ο Μίροσλαβ Λάιτσακ που επισκέφθηκε τα Τίρανα ως απεσταλμένος της εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής ασφάλειας, Κάθριν Άστον.

Ο κ. Λάιτσακ, είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι, τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα και τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντι Ράμα.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Μπαμίρ Τόπι χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας την αποστολή του Λάιτσακ για το ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας. «Ο εποικοδομητικός διάλογος, οι ήρεμοι τόνοι μεταξύ των δύο πλευρών είναι ο μόνος τρόπος για την επίλυση της πολιτικής κρίσης και ο εγγυητής της σταθερότητας και της δίκαιης λειτουργίας του κράτους και των θεσμών, σύμφωνα με το πνεύμα της δημοκρατίας», δήλωσε ο Τόπι, τον οποίο η αντιπολίτευση έχει προτείνει να μεσολαβήσει για την επίλυση της κρίσης.

Από την πλευρά του ο Μίροσλαβ Λάιτσακ εξέφρασε την μεγάλη ανησυχία του για την κατάσταση στη χώρα και τις συνέπειες στην εικόνα της Αλβανίας στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Ο ίδιος τόνισε ότι η κατάσταση αυτή αποτελεί εμπόδιο στις ενταξιακές διαδικασίες της χώρας στην ΕΕ.