Τον Απρίλιο οι εκλογές στο Καζακστάν

Σε πρόωρες προεδρικές εκλογές προχωρεί στις 3 Απριλίου Καζακστάν, όπως αναφέρει το προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην ημερήσια...

Σε πρόωρες προεδρικές εκλογές προχωρεί στις 3 Απριλίου Καζακστάν, όπως αναφέρει το προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην ημερήσια έκδοση του επίσημου φύλλου της Kazakhstanskaya Pravda.

Ο 70χρονος Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ κυβερνά το Καζακστάν εδώ και δύο δεκαετίες και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα είναι ο νικητής των πρόωρων εκλογών που εξήγγειλε μετά την απόρριψη από το Συνταγματικό Συμβούλιο της χώρας του σχεδίου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, το οποίο θα επέτρεπε την παράταση της προεδρικής του θητείας ως το 2020.

Ο Ναζαρμπάγεφ μπορεί να θέτει υποψηφιότητα για την προεδρία όσες φορές επιθυμεί.

Ο πρώην εργάτης στη βιομηχανία του χάλυβα, που είναι γνωστός ως «Πάπα» στη χώρα, είναι ο μόνος ηγέτης που έχει κυβερνήσει το Καζακστάν μετά την ανεξαρτητοποίηση της χώρας από τη Σοβιετική Ένωση.

Το Καζακστάν δεν έχει ποτέ πραγματοποιήσει εκλογές που να χαρακτηριστούν δίκαιες και ελεύθερες από τους διεθνείς παρατηρητές.

Πολλοί ξένοι επενδυτές, που στη διάρκεια της θητείας του Ναζαρμπάγεφ επένδυσαν περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια δολάρια στη χώρα, θεωρούν ότι η απουσία ενός σαφούς σχεδίου διαδοχής του προέδρου είναι η μεγαλύτερη απειλή για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.