Ο πρωθυπουργός ορίστηκε πρόεδρος της Μιανμάρ

Ο μέχρι σήμερα πρωθυπουργός, στρατηγός της χούντας, Θέιν Σέιν διορίστηκε από το κοινοβούλιο νέος πρόεδρος της χώρας. Τρεις μήνες μετά το...

Ο μέχρι σήμερα πρωθυπουργός, στρατηγός της χούντας, Θέιν Σέιν διορίστηκε από το κοινοβούλιο νέος πρόεδρος της χώρας.


Τρεις μήνες μετά το αμφιλεγόμενο εκλογικό αποτέλεσμα, το βιρμανικό κοινοβούλιο διόρισε, όπως αναμενόταν, τον Θέιν Σέιν στη θέση του προέδρου.

Ο Θέιν Σέιν αναμένεται μέσα στις προσεχείς εβδομάδες να σχηματίσει κυβέρνηση.


Ο Θέιν Σέιν αποστρατεύθηκε πέρσι ύστερα από 47 χρόνια θητείας στο στρατό και διατήρησε την πρωθυπουργία. Είναι πιστός συνεργάτης του χουντικού στρατάρχη Θαν Σουέ. Τον Απρίλιο του 2010 ήταν ένας από τους πρώτους στρατιωτικούς που εγκατέλειψαν το στράτευμα για να θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές και παράλληλα ανέλαβε την ηγεσία του USDP.

Άγνωστα παραμένουν τα μελλοντικά σχέδια του ισχυρού άνδρα του καθεστώτος, του 77χρονου στρατάρχη Θαν Σουέ, που διοικεί τη χώρα με σιδηρά πυγμή από το 1992.

Πηγές στη Μιανμάρ αναφέρουν ότι θα συνταξιοδοτηθεί. Ωστόσο σύμφωνα με αναλυτές, ο Θαν Σουέ, αφού κυβέρνησε επί τουλάχιστον δύο δεκαετίες με την επιβολή ενός καθεστώτος τρόμου, αναμένεται να διατηρήσει ένα αξίωμα, ακόμη και σε δευτερεύοντα ρόλο, προκειμένου να εξασφαλίσει προστασία για τον ίδιο και το περιβάλλον του.