ΚΟΣΜΟΣ

Γκάλοπ: Υπέρ της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας οι Ευρωπαίοι

Γκάλοπ: Υπέρ της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας οι Ευρωπαίοι

Θετικοί στην επιλογή της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι, κυρίως στη Δυτική Ευρώπη. Πιο θετικοί αντιμετώπιση έχουν οι Γερμανοί, ενώ αρνητικοί είναι οι Έλληνες.

Στις 12 χώρες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση της Ελβετικής Ένωσης Δικηγόρων Ειδικευμένων στο Ιατρικό Δίκαιο, περισσότερο από το 75% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι ο καθένας θα πρέπει να αποφασίζει από μόνος του πότε και πώς θέλει να φύγει από τη ζωή. Ενώ δήλωσαν και ότι και οι ίδιοι θα επέλεγαν αυτόν τον τρόπο θανάτου εάν υπέφεραν από μία ανίατη ασθένεια, μια σοβαρή αναπηρία, ή ανεξέλεγκτο πόνο.

Στην Ελλάδα μόνο το 52% των ερωτηθέντων τάσσεται σθεναρά υπέρ της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, ποσοστό που παραμένει το μικρότερο μεταξύ των ερωτηθέντων. Ήδη η υποβοηθούμενη αυτοκτονία επιτρέπεται σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες: Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Ελβετία. Η γερμανική κυβέρνηση έχει προτείνει τη νομιμοποίησή της αρκεί να μην γίνεται με κερδοσκοπικούς σκοπούς, ενώ η Γαλλία συζητά το αν θα πρέπει να την επιτρέψει.