Συρία: Αυστηρή προειδοποίηση Ομπάμα στον Άσαντ

Συρία: Αυστηρή προειδοποίηση Ομπάμα στον Άσαντ

Οι ανησυχίες των ΗΠΑ για τις προθέσεις της συριακής κυβέρνησης όσον αφορά τη χρήση χημικών όπλων αυξάνονται, αναγκάζοντας την Ουάσινγκτον να προετοιμάσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για μια τέτοια περίπτωση, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε, τη Δευτέρα τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Αλ-Άσαντ, να μην προβεί σε χρήση χημικων όπλων κατά των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες αν επιχειρήσει κάτι τέτοιο.

«Ο κόσμος παρακολουθεί», δήλωσε ο Ομπάμα σε συνάντηση ειδικών που πραγματοποιήθηκε για θέματα πυρηνικής ενέργειας. «Η χρήση χημικών όπλων είναι και θα είναι εντελώς απαράδεκτη και αν κάποιος κάνει το λάθος να χρησιμοποιήσει μια τέτοιου είδους απειλή, το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Νωρίτερα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον είχε προειδοποιήσει ότι η χώρα της θα αναλάβει δράση εάν η Δαμασκός κάνει χρήση τέτοιων όπλων.

Από την πλευρά της η συριακή κυβέρνηση, αντιδρώντας στις δηλώσεις της Κλίντον, τόνισε ότι δεν θα χρησιμοποιούσε χημικά όπλα εναντίον του λαού. «Η Συρία επαναλαμβάνει ότι δεν θα χρησιμοποιούσε τέτοιου είδους όπλα, εάν διέθετε, εναντίον του λαού της, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, διότι υπερασπίζεται το λαό της», διαβεβαίωσε πηγή του συριακού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Sana.