ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν προς ΗΠΑ: Ξαναμετρήστε τα αεροσκάφη σας

Ιράν προς ΗΠΑ: Ξαναμετρήστε τα αεροσκάφη σας

Επανήλθε το Ιράν στο θέμα της «σύλληψης» αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, μετά τη διάψευση της Ουάσινγκτον, καλώντας τη να ξαναμετρήσει τα αεροσκάφη του στόλου της.

Ο εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης Ραμεζάν Σαρίφ δήλωσε ειρωνικά: «Συμβουλεύω τον αμερικανό διοικητή να ξαναμετρήσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του».

Το επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, το οποίο είναι εκτός των άλλων επιφορτισμένο και με την ασφάλεια των θαλασσίων συνόρων του Ιράν στον Κόλπο, ανακοίνωσε χθες ότι τις τελευταίες ημέρες έθεσε υπό έλεγχο και προσγείωσε ένα αμερικανικό μικρό μη επανδρωμένο αεροσκάφος παρακολούθησης ScanEagle.

Η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες ενός μικρού αεροσκάφους χωρίς διακριτικά, πλάτους τριών μέτρων.

Ωστόσο, το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό διέψευσε ότι έχει απολέσει ένα από τα αεροσκάφη του, που χρησιμοποιούνται σε αποστολές παρακολούθησης κατά μήκος των ιρανικών ακτών, ενώ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει τους ισχυρισμούς της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με την Τεχεράνη, το αεροσκάφος συνέλεγε πληροφορίες για στρατιωτικές εγκαταστάσεις και για πετρελαϊκούς τερματικούς σταθμούς. Τώρα, οι ιρανικές αρχές έχουν στην κατοχή τους τις πληροφορίες «που αναζητούσαν οι Αμερικανοί».