Nωρίτερα οι εκλογές στην Ιταλία μετά την παραίτηση Μόντι

Nωρίτερα οι εκλογές στην Ιταλία μετά την παραίτηση Μόντι

Tον Φεβρουάριο, αντί για τον Μάρτιο φαίνεται ότι θα διεξαχθούν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά την απόφαση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι να παραιτηθεί αμέσως μετά την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού από τη βουλή και τη γερουσία, πρόθεση την οποία ανακοίνωσε χθες βράδυ στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν πολλοί αναλυτές, η απόφαση αυτή του Μόντι για επίσπευση των όλων διαδικασιών της κυβερνητικής κρίσης, οφείλεται και στο ότι η κεντροδεξιά έκανε γνωστή την πρόθεσή της να αντιταχθεί στην έγκριση του μέτρου για τη μείωση των περιφερειών, διότι θεωρεί ότι αντιβαίνει σε κύρια άρθρα του συντάγματος.

Σε σημερινό του άρθρο ο διευθυντής της εφημερίδας Κορριέρε Ντέλλα Σέρα ο οποίος και συνομίλησε με τον Μόντι τονίζει ότι ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ιταλίας ενοχλήθηκε και ξαφνιάστηκε από τον τρόπο με τον οποίο η κεντροδεξιά αποφάσισε να αποσύρει την στήριξή της από την κυβέρνηση, όπως και από τους εχθρικούς τόνους που χρησιμοποίησε στη βουλή ο γραμματέας του μπερλουσκονικού «Λαού της Ελευθερίας» Ανζτελίνο Αλφάνο.

Σύμφωνα με την Κορριέρε, «είναι σαφές ότι ο Μόντι δεν θα επιστρέψει στο πανεπιστήμιο Μποκόνι του Μιλάνου όπου δίδασκε μέχρι το τέλος του 2011», διότι «εξετάζει την δυνατότητα να μπει άμεσα στην πολιτική, λόγω και των συνεχών εκκλήσεων που φθάνουν από τον κεντρώο χώρο».

Στο μεταξύ, ο κεντροαριστερός υποψήφιος Πιερλουίτζι Μπερσάνι ετοιμάζεται να παρουσιάσει τη δική του «προεκλογική ατζέντα» με σεβασμό στο έργο του Μόντι, αλλά και έμφαση στην ανάγκη να δοθεί ουσιαστική στήριξη στην ανάπτυξη. Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών δείχνουν ότι μπορεί να βρισκόμαστε πλέον πιο κοντά στην υπογραφή εκλογικής συνεργασίας ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και το χριστιανοδημοκρατικό κέντρο του Πιερφερντινάντο Καζίνι, με στόχο τη διακυβέρνηση της Ιταλίας.

Πολλοί παρατηρητές σημειώνουν δε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ναπολιτάνο κρίνει «απόλυτα εγωκεντρική» την απόφαση του Καβαλιέρε να επιστρέψει και πάλι ως επικεφαλής της κεντροδεξιάς. Είναι όμως σαφές ότι ο Μπερλουσκόνι, όπως δήλωσε χθες, θα κάνει ό,τι μπορεί για να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η στήριξη του τηλεοπτικού του ομίλου Μέντιασετ προς αυτή την κατεύθυνση είναι ήδη εμφανής.

Το κύριο ζητούμενο, τέλος, είναι να μην υπάρξουν αρνητικές οικονομικές συνέπειες για την χώρα. Κάτι που ουδείς αυτή την στιγμή μπορεί να εγγυηθεί με βεβαιότητα.

Ο Μάριο Μόντι, με την συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της επόμενης Πέμπτης και Παρασκευής, θα προσπαθήσει να καθησυχάσει τους ευρωπαίους εταίρους σχετικά με το «αίσθημα ευθύνης της πλειοψηφίας των ιταλών πολιτικών», όπως τόνισε και σε χθεσινές του δηλώσεις. Μένει να διαπιστωθεί με ποια διάθεση και λογική θα κινηθούν οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης.