Στους δρόμους και πάλι οι Καταλανοί

Στους δρόμους και πάλι οι Καταλανοί

Χιλιάδες Καταλανοί διαδήλωσαν σήμερα στη Βαρκελώνη υπέρ των σχολείων που διδάσκουν τη γλώσσα τους, απέναντι στο σχέδιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης, που κατ' αυτούς μειώνει τη σημασία της καταλανικής γλώσσας στην εκπαίδευση.

«Μην αγγίζετε τα καταλανικά», καθώς και «Σχολεία στα καταλανικά τώρα και πάντα», ήταν τα συνθήματα στις επιγραφές που κρατούσαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι φώναζαν επίσης «Ανεξαρτησία».

Το σχέδιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης προβλέπει τη μείωση του προγράμματος διδασκαλίας των καταλανικών στην επαρχία, η οποία χαίρει μίας εκτεταμένης εκπαιδευτικής αυτονομίας. Ο νέος νόμος δίνει στους γονείς τη δυνατότητα (εάν το επιθυμούν τα παιδιά τους) να συνεχίσουν τις σπουδές τους με μαθήματα στα καστιλιάνικα ισπανικά σε ιδιωτικά σχολεία με έξοδα της καταλανικής περιφέρειας.

Οι γονείς, βάσει του νόμου, θα έχουν την ευχέρεια να επιλέγουν τη γλώσσα στην οποία θα διδάσκονται τα μαθήματα των παιδιών τους, και εάν δεν υπάρχει ανάλογης επάρκειας δημόσιο σχολείο, θα μπορούν να απευθυνθούν σε ιδιωτικά, αλλά τα έξοδα της εγγραφής θα βαραίνουν την τοπική κυβέρνηση.

Παρόμοιες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε περίπου 60 πόλεις της Καταλωνίας, έπειτα από κάλεσμα της πλατφόρμας Somescola.cat

Από την πλευρά του, το ισπανικό υπουργείο Παιδείας αντιτείνει πως το νέο νομοσχέδιο δεν περιέχει «κανένα στοιχείο που απαξιώνει τη σημασία των καταλανικών».