«H Αίγυπτος δεν δέχεται τελεσίγραφα από κανένα»

Η Αίγυπτος αρνείται τα τελεσίγραφα, τόνισε σήμερα ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας...

Η Αίγυπτος αρνείται τα τελεσίγραφα, τόνισε σήμερα ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας, Αχμεντ Αμπουλ Γέϊτ, μετά τις πολλές εκκλήσεις δυτικών παραγόντων προς αυτόν, 'γρήγορα και συντεταγμένα' να γίνει η μετάβαση σε μία νέα πολιτική τάξη πραγμάτων, ενώ στη χώρα έχει εκδηλωθεί ένα χωρίς προηγούμενο κύμα αμφισβήτησης.

Ο εκπρόσωπος του κ. Γέϊτ, Χοσάμ Ζάκι, ανέφερε ότι με τον προϊστάμενό του επικοινώνησαν τις τελευταίες ώρες οι ομόλογοί του των ΗΠΑ, του Καναδά και της Αυστραλίας, ζητώντας να ενημερωθούν αρμοδίως. "Κατέστη σαφές προς όλους τους συνομιλητές μας ότι, στο σύνολό του, ο αιγυπτιακός λαός τελεσίγραφα δεν αποδέχεται. Αρα, όροι όπως 'άμεση μεταβατική περίοδος', μαρτυρούν μία άγνοια και της κατάστασης στην Αίγυπτο και του αιγυπτιακού Συντάγματος".

Ευρωπαϊκή Ενωση και ΗΠΑ, εντούτοις, στις διπλωματικές τους ανακοινώσεις συμφωνούν ότι στην Αίγυπτο "η συντεταγμένη κι ειρηνική μετάβαση πρέπει να ξεκινήσει από τώρα".

Ο κ. Γέϊτ τόνισε ότι "η κατάσταση βελτιώνεται, ότι έχει ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης και των πολιτικών και λαϊκών δυνάμεων, που ζητούν πολιτικές μεταρρυθμίσεις". Πρόσθεσε ότι "οι αρχές διαθέτουν τα μέσα, ώστε σταδιακά να επανέλθει η ηρεμία και να αντιμετωπιστεί η κάθε βία καθ' οιοδήποτε ξένου. Ιδίως θα προστατευτούν οι ανταποκριτές ξένων μμε".

Κοινοβούλιο

Το προεδρείο του αιγυπτιακού κοινοβουλίου αποφάσισε, σήμερα, να μη γίνονται συνεδριάσεις, έως ότου τα αρμόδια δικαστήρια αποφανθούν γιά μία σειρά ενστάσεων κατά των εκλογικών αποτελεσμάτων(οι βουλευτικές εκλογές έγιναν στα τέλη του '10).

Το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα, το κόμμα του προέδρου Μουμπάρακ, έχει καταλάβει πολύ μεγάλη πλειοψηφία εδρών στο νέο κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Αχμεντ Φάτι Σορούρ, τόνισε σήμερα ότι η αναστολή των συνεδριάσεων "γίνεται επ'αόριστον μέχρις ότου ληφθούν, μελλοντικώς, ορισμένες αποφάσεις".

Διοικητικό δικαστήριο έχει ήδη αποφασίσει γιά ακυρότητα της εκλογικής διαδικασίας, σε περιοχές όπου οι εκλογείς ψήφιζαν υποψήφιο της αντιπολίτευσης, που όμως η υποψηφιότητά του δεν είχε κριθεί έγκυρη από το αρμόδιο δικαστήριο.

Ετσι, ενώπιον πολλών δικαστηρίων στο ορατό μέλλον πρόκειται να εκδικαστεί μία σειρά ενστάσεων κατά των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Η αιγυπτιακή λίρα.

Η αιγυπτιακή λίρα υποχωρεί σήμερα έναντι του αμερικανικού δολαρίου, σε "ναδίρ" μιάς ολόκληρης 5ετίας. Εχουμε, πλέον, 5,93 αιγυπτιακές λίρες το ένα δολάριο. Τέτοια ισοτιμία ξαναείχαμε τον Ιανουάριο 2005.

Οσο διαρκούν οι πλέον πρόσφατες κινητοποιήσεις, κάποια 12 δισ.δολάρια έχουν μεταναστεύσει από τις αιγυπτιακές τράπεζες προς το εξωτερικό, μεταδίδει σήμερα από το Κάϊρο το Γερμανικό πρακτορείο.

Στις τράπεζες, επιβλήθηκε ένα "πλαφόν" αναλήψεων--ο καταθέτης ημερησίως δεν δύναται να κάνει ανάληψη ποσού ανώτερου των 50 χιλιάδων αιγυπτιακών λιρών.

Στο μεταξύ, πάρα πολλών τραπεζών του Καϊρου, τα αυτόματα μηχανήματα των συναλλαγών ή έχουν καταστραφεί από διαδηλωτές, ή δηλώνουν αδυναμία εξυπηρέτησης του κοινού.

πηγή: newsode.gr

διαβάστε επίσης: Ο Ελ Μπαραντέι εκτός συνομιλιών