Νυχτερινοί πυροβολισμοί στον αέρα της Αιγύπτου, από στρατιώτες

Πλατεία Ταχρίρ κοντά στα μεσάνυχτα της Κυριακής: Μια ριπή περίπου 20 βολών πυροβόλων όπλων, γεγονός...

Πλατεία Ταχρίρ κοντά στα μεσάνυχτα της Κυριακής: Μια ριπή περίπου 20 βολών πυροβόλων όπλων, γεγονός που ερμηνεύθηκε ως απόπειρα ανδρών του στρατού να απομακρύνουν διαδηλωτές που κάθονταν ή κοιμούνταν γύρω από τα άρματα μάχης στην πλατεία.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γερμανικού Πρακτορείου που υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας του γεγονότος οι στρατιωτικοί πυροβόλησαν στον αέρα και δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ενώ οι διαδηλωτές παρέμειναν στις θέσεις τους, γύρω, κάτω από τα άρματα μάχης--ακόμα και μπροστά στις ερπύστριες.

Νωρίτερα χθες οι διαδηλωτές είχαν περικυκλώσει τα οχήματα του στρατού, τόσο τα άρματα μάχης όσο και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, ώστε να εμποδίσουν την προσπάθεια τους να συμπιέσουν την περιοχή που έχουν καταληφθεί στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων τις τελευταίες ημέρες.

Ο στρατός θέλει να πειθαναγκάσει τους διαδηλωτές να φύγουν από την πλατεία Ταχρίρ και την γύρω περιοχή--σημαντικό οδικό κι εμπορικό κέντρο στο Κάιρο--ώστε να υπάρξει επιστροφή στην "ομαλότητα" μετά την οικονομική παράλυση εν μέσω των διαδηλώσεων.

"Ο δειλός είναι δειλός, ο γενναίος είναι γενναίος. . . δε θα φύγουμε από την πλατεία", δήλωσε ένας διαδηλωτής περίπου 20 ετών στο πρακτορείο Ρόιτερς.

"Υπάρχει πολλή αμφιβολία από μέρους των διαδηλωτών όσον αφορά το στρατό" και τις προθέσεις του, δήλωσε ένας αξιωματικός των Αιγυπτιακών ένοπλων δυνάμεων που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος. "Δε θέλουμε να κοιμούνται στις ερπύστριες", πρόσθεσε.

Ο Γκάσερ, ένας 35χρονος διαδηλωτής, είπε πως "ο στρατός πυροβόλησε για να μας αναγκάσει να οπισθοχωρήσουμε. . ." Αλλά, πρόσθεσε, "αυτή είναι η δική μας γη, θα στεκόμαστε όπου θέλουμε".