Τελεσίγραφο στην Ιαπωνία στέλνει η Κίνα

Με λήψη περεταίρω μέτρων απείλησε ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο την Ιαπωνία, αν δεν απελευθερωθεί άμεσα και χωρίς όρους

Με λήψη περεταίρω μέτρων απείλησε ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο την Ιαπωνία, αν δεν απελευθερωθεί άμεσα και χωρίς όρους ο καπετάνιος του κινεζικού αλιευτικού, που κρατούν οι αρχές του Τόκιο.


Η κρίση άρχισε μεταξύ των δύο χωρών άρχισε, με τη σύλληψη, στις 7 Σεπτεμβρίου ενός κινεζικού αλιευτικού, το οποίο συγκρούστηκε με δυο σκάφη της ιαπωνικής Ακτοφυλακής στη θάλασσα της ανατολικής Κίνας, κοντά σε συστάδα μικρών νησιών που διεκδικούν και οι δυο χώρες.


Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα, στη Νέα Υόρκη, ο Κινέζος πρωθυπουργός τόνισε πως για την κρίση και τις συνέπειες, που τυχόν υπάρξουν, ευθύνεται αποκλειστικά η Ιαπωνία. Πρόσθεσε ότι για να επανέλθουν οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών στο επίπεδο που βρίσκονταν απαιτείται η «άμεση και άνευ όρων» απελευθέρωση του καπετάνιου.


Η δήλωση τού Ουέν έγινε στη Νέα Υόρκη, και ήταν η πρώτη επίσημη αναφορά του Κινέζου πρωθυπουργού στη διένεξη των δύο κρατών.