«Ξεκληρίζεται» η Αλ Κάιντα

«Ξεκληρίζεται» η Αλ Κάιντα

Από την ημέρα που ο Μπαράκ Ομπάμα έγινε πρόεδρος, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εξολοθρεύσει περισσότερους από 20, από τους περίπου 30 κορυφαίους ηγέτες της Αλ Κάιντα, στο Αφγανιστάν και Πακιστάν.

«Έχουμε απομακρύνει περισσότερους από 20 εκ των 30 κορυφαίων της Αλ Κάιντα κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών», δήλωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Ντάνιελ Μπέντζαμιν, επικεφαλής του γραφείου αντιτρομοκρατίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είπε ότι όταν ο Ομπάμα ανέλαβε τα καθήκοντά του, η κεντρική οργάνωση της Αλ Κάιντα, με επικεφαλής τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, ήταν μια «τρομερά επικίνδυνη οργάνωση».

Αντίθετα, στα τέλη του 2012, ο πυρήνας της Αλ Κάιντα «έχει υποβαθμιστεί σοβαρά», αν μη τι άλλο μετά από την επιδρομή των αμερικανών κομάντο, στο κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν το 2011, σημείωσε ο Μπέντζαμιν σε μια συνεδρίαση του Brookings Institution's Saban Center, για την πολιτική στη Μέση Ανατολή,

«Με λίγα λόγια, ο πυρήνας της Αλ Κάιντα είναι στην πορεία για να νικηθεί. Οι δύο πιο επικίνδυνες θυγατρικές ομάδες της, ενώ εξακολουθούν να είναι σοβαρές απειλές, έχουν υποστεί τις χειρότερες απώλειές τους εδώ και χρόνια» είπε ακόμη ο Μπέντζαμιν, αναφερόμενος σε ομάδες στην Υεμένη και τη Σομαλία.