Το «τέλος του κόσμου» ήρθε νωρίτερα στη Ρωσία

Το «τέλος του κόσμου» ήρθε νωρίτερα στη Ρωσία

Αυτός είναι ο τίτλος σε πολλά δημοσιεύματα ρωσικών εφημερίδων, τα οποία όμως δεν αναφέρονται στην προφητεία των Μάγια για τις 21 Δεκεμβρίου, αλλά στο κύμα ψύχους που πλήττει τη χώρα και έχει προκαλέσει 21 θανάτους μέσα σε 24 ώρες.

«Το τέλος του κόσμου ήρθε στη Ρωσία νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε», γράφει σήμερα η εφημερίδα Rossiïskaïa gazeta.

«Τις τελευταίες 24 ώρες έχασαν τη ζωή τους από το κρύο στη Ρωσία 21 άνθρωποι» και άλλοι 271 ζήτησαν ιατρική βοήθεια. Από αυτούς οι 147 νοσηλεύονται, μετέδωσε το πρακτορείο Ria-Novosti.

Από τις αρχές του χειμώνα, συνολικά 45 άνθρωποι έχουν πεθάνει από το κρύο στη Ρωσία. Από την περασμένη εβδομάδα οι θερμοκρασίες πέφτουν συνεχώς σε όλη χώρα, φτάνοντας τους -20 βαθμούς Κελσίου στη Μόσχα και τους -47 στις μεγάλες πόλεις της δυτικής Σιβηρίας. Ο υδράργυρος στη Μαγκαντάν, στη ρωσική Άπω Ανατολή έχει κολλήσει στους -50 βαθμούς.

Μεγάλης έκτασης διακοπές στην ηλεκτροδότηση, την υδροδότηση και τη θέρμανση εξαιτίας του κρύου σημειώνονται στη Σαμάρα (στην περιοχή του Βόλγα) στο Νοβοσιμπίρσκ και το Σαράτοφ (νοτιοανατολικά) και στην Ούφα (νότια Ουράλια), σύμφωνα με το υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών.

Στο Ομσκ, «οι άνθρωποι καταφεύγουν σε...αυτοσχέδια θερμαντικά σώματα, αφήνουν αναμμένους τους φούρνους, ανάβουν ακόμα και φωτιές στα διαμερίσματά τους για να ζεσταθούν», υπογραμμίζει η εφημερίδα Rossiïskaïa gazeta.

«Σε πολλές πόλεις της Σιβηρίας οι κάτοχοι αυτοκινήτων για να τα προστατεύσουν από το κρύο αφήνουν αναμμένες τις μηχανές στη διάρκεια της νύχτας γεμίζοντας τους δρόμους με μαύρο καπνό», προσθέτει.