Ξεκίνησε η δίκη για την πενταπλή δολοφονία στα Σκόπια

Ξεκίνησε η δίκη για την πενταπλή δολοφονία στα Σκόπια

Ξεκίνησε σήμερα η πολύκροτη δίκη για τη δολοφονία πέντε ανθρώπων σε λίμνη της περιοχής Σμίλκοβτσι, κοντά στα Σκόπια, τον περασμένο Απρίλιο.

Συνολικά έξι άτομα κατηγορούνται για «διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών». Οι δύο από τους κατηγορούμενους δεν έχουν συλληφθεί.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, σκοπός της πενταπλής δολοφονίας ήταν η πρόκληση πανικού στον πληθυσμό της χώρας και η διατάραξη της ασφάλειας στην ΠΓΔΜ.

Έπειτα από αίτημα της υπεράσπισης, η δίκη διεκόπη για τις 9 Ιανουαρίου προκειμένου να ενημερωθούν οι κατηγορούμενοι για τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν συλλέξει εις βάρος τους οι διωκτικές αρχές. Η πενταπλή δολοφονία είχε σημειωθεί το βράδυ της Μ. Πέμπτης, 12 Απριλίου και είχε προκαλέσει αποστροφή, αλλά και προβληματισμό στην κοινωνία της ΠΓΔΜ, καθώς είχαν κυκλοφορήσει ευρέως φήμες, ότι το έγκλημα είχε διεθνοτικό υπόβαθρο.

Τέσσερα από τα θύματα ήταν ηλικίας μεταξύ 18 και 20 ετών και καταγόταν από χωριό, έξω από τα Σκόπια.

Το πέμπτο θύμα ήταν ηλικίας 45 ετών και καταγόταν από ένα άλλο γειτονικό χωριό.

Εικάζεται ότι βρισκόταν κοντά στον σημείο του εγκλήματος και οι δράστες τον δολοφόνησαν για να μην υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας. Και τα πέντε θύματα, τα οποία είχαν πάει στη λίμνη για ψάρεμα, ήταν σλαβικής καταγωγής.

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ, σε ευρεία επιχείρησή της, την 1η Μαΐου, στα Σκόπια, για τον εντοπισμό υπόπτων σχετικά με έγκλημα στο Σμίλκοβτσι, συνέλαβε είκοσι άτομα, όλοι τους αλβανικής εθνικής καταγωγής.

Η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, είχε ισχυριστεί ότι πολλοί από τους συλληφθέντες είναι ακραίοι ισλαμιστές, κάποιοι εκ των οποίων συμμετείχαν σε πολεμικές επιχειρήσεις, στο πλευρό των Ταλιμπάν, κατά του ΝΑΤΟ στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με την κ. Γιανκούλοφσκα, σκοπός της διάπραξης του εγκλήματος ήταν η αποσταθεροποίηση της ΠΓΔΜ.