Νέες διαδηλώσεις προγραμματίζονται στην Αίγυπτο

Νέες διαδηλώσεις προγραμματίζονται στην Αίγυπτο

Μαζικές διαδηλώσεις στην Αλεξάνδρεια έχουν προγραμματίσει για την Παρασκευή Αιγύπτιοι ισλαμιστές, κάτι που ενδέχεται να αυξήσει τις εντάσεις εν όψει του δημοψηφίσματος, το οποίο πρόκειται να καθορίσει το πολιτικό μέλλον της χώρας.

Τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κάλεσε η Μουσουλμανική Αδελφότητα, με αφορμή τη βίαιη διαμάχη μεταξύ ισλαμιστών και της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα. Την ανακοίνωση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είχαν ακολουθήσει πολλές βίαιες διαμαρτυρίες, κατά τις οποίες οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι υποστηρίζει ότι το σύνταγμα (και ως προϋπόθεση η έγκριση αυτού) αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη μετάβαση της χώρας προς τη δημοκρατία, δύο σχεδόν χρόνια μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ.

Τα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας της ψηφοφορίας για το δημοψήφισμα, που πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου, έδειξαν πλειοψηφία 57% υπέρ του συντάγματος. Το δεύτερο στάδιο της ψηφοφορίας θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο.