ΚΟΣΜΟΣ

Πανευρωπαϊκό ρεκόρ έχουν οι Κύπριοι στο φόβο της ανεργίας

Πανευρωπαϊκό ρεκόρ έχουν οι Κύπριοι στο φόβο της ανεργίας

Πανευρωπαϊκό αρνητικό ρεκόρ, το οποίο αντανακλά τον φόβο και την ανησυχία των Κυπρίων πολιτών με επίκεντρο την αγορά εργασίας και φόντο την ανεργία, καταγράφει το ευρωβαρόμετρο της Κομισιόν.

Σχεδόν εννέα στους δέκα Κυπρίους, ποσοστό 88%, το μεγαλύτερο σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια, θεωρούν ότι «τα χειρότερα έπονται» αναφορικά με την αγορά εργασίας, κάτι που προφανώς δεν είναι άσχετο με τα επίπεδα μαμούθ στα οποία έφτασε η ανεργία στην Κύπρο.

Ποσοστό 96% θεωρούν την κατάσταση στον τομέα της απασχόλησης από κακή έως πολύ κακή, 45% προβλέπουν περαιτέρω επιδείνωση και μόλις 10% των Κυπρίων εκτιμούν ότι θα υπάρξει βελτίωση.

Κάκιστη είναι η εντύπωση των Κυπρίων πολιτών και για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, καθώς ποσοστό 94% την χαρακτηρίζουν από κακή, έως πολύ κακή.

Το ποσοστό αυτό είναι το τρίτο χειρότερο στην Ε.Ε., (μετά την Ελλάδα 99% και την Ισπανία 98%) και καταδεικνύει ότι σχεδόν όλοι οι Κύπριοι, με εξαίρεση ένα μικρό ποσοστό 6%, σκιαγραφούν με μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη νήσο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι τρεις στους τέσσερις Κυπρίους, ποσοστό 75%, προβλέπουν νέα επιδείνωση.

Απότοκη των αρνητικών εξελίξεων στην οικονομία είναι προφανώς και η απαξίωση των Κυπρίων πολιτών έναντι της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας στην Κύπρο. Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, μόλις το 16% επιδεικνύουν εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση, ενώ το 78% δηλώνουν ότι δεν την εμπιστεύονται. Σε χειρότερη μοίρα από την Κυβέρνηση είναι πάντως η Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία χαίρει εμπιστοσύνης του 15% των Κυπρίων πολιτών, ενώ ποσοστό 80% δεν την εμπιστεύονται. Στη χείριστη βαθμίδα εμπιστοσύνης βρίσκονται τα κυπριακά πολιτικά κόμματα, τα οποία απολαμβάνουν εμπιστοσύνης μόνο από το 9% των Κυπρίων, με ποσοστό 88% να δηλώνουν ότι δεν τα εμπιστεύονται.

Ενδεικτικές της απαξίωσης της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, είναι και οι τοποθετήσεις των Κυπρίων πολιτών, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οκτώ στους δέκα (80%), θεωρούν ότι η Κύπρος κινείται σε λάθος πορεία. Επισημαίνουν ότι τα δύο σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος είναι η ανεργία (ποσοστό 73%) και η κατάσταση της οικονομίας (ποσοστό 55%). Μοιρασμένοι είναι οι Κύπριοι αναφορικά με την κατάσταση του νοικοκυριού τους. Ένας στους δύο τη χαρακτηρίζει από καλή έως πολύ καλή και αντίστοιχο ποσοστό 50% τοποθετείται με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο, θεωρώντας την από κακή έως πολύ κακή.

Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος στην Ε.Ε χαρακτηρίζει σε ποσοστό 63% ως καλή την κατάσταση του νοικοκυριού του, ενώ 35% τη χαρακτηρίζει ως κακή.

Αναφορικά με την επαγγελματική τους κατάσταση, οι Κύπριοι τη χαρακτηρίζουν καλή έως πολύ καλή, σε ποσοστό 30%, ενώ ποσοστό 34% τη θεωρούν κακή έως πολύ κακή. Στην Ε.Ε. υπερτερούν με 53% οι θετικές απαντήσεις έναντι 30% των αρνητικών