Έχουν κηδευτεί τα μισά θύματα του μακελειού στο Κονέκτικατ

Έχουν κηδευτεί τα μισά θύματα του μακελειού στο Κονέκτικατ

Φόρο τιμής θα αποτίσουν σήμερα πολλοί Αμερικανοί στα θύματα της τραγωδίας στο Newtown του Κονέκτικατ τηρώντας ενός λεπτού σιγή.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Ντάνελ Μαλόι κάλεσε τους κατοίκους του Κονέκτικατ να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή ακριβώς στις 9:30 ώρα (16:30 ώρα Ελλάδας) σήμερα, μια εβδομάδα μετά την επίθεση του 20χρονου Ανταμ Λάνζα στο δημοτικό σχολείο Sandy Hook, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 20 παιδιών και έξι ενηλίκων.

Οι κυβερνήτες και άλλων πολιτειών, όπως το Μέιν και το Μίσιγκαν, θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Μαλόι, τηρώντας ενός λεπτού σιγή και χτυπώντας τα κουδούνια όλων των σχολείων.

«Έχουμε την ηθική υποχρέωση να σταθούμε στο πλευρό των θυμάτων της βίας των όπλων και να συνεργαστούμε για να την σταματήσουμε» είπε ο αιδεσιμότατος Γκάρι Χολ.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται το χρηματιστήριο Nasdaq ανακοίνωσε πως θα τηρήσει επίσης ενός λεπτού σιγή.

Η Εθνική Ένωση 'Οπλων (NRA) θα αρχίσει εκστρατεία στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης για να συμμετάσχει στη δημόσια συζήτηση για τον έλεγχο των όπλων.

Περίπου 11.100 Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους το 2011 σε επεισόδια με όπλα, χωρίς να περιλαμβάνονται οι αυτοκτονίες, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών.

Η NRA σχολίασε την τραγωδία στο Newtown τέσσερις ημέρες μετά με ανακοίνωση της στην οποία τονίζει πως είναι «έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο».

Αρκετά μέλη του Κογκρέσου ζήτησαν αμέσως μετά την τραγωδία να απαγορευθεί η κατοχή επιθετικών όπλων. Ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν συγκάλεσε ήδη τα μέλη της ομάδας εργασίας που συγκρότησε χθες ο πρόεδρος Ομπάμα για να επιλύσει το θέμα της οπλοκατοχής.

Ο δράστης Ανταμ Λάνζα χρησιμοποίησε στρατιωτικού τύπου επιθετικό τουφέκι και η αστυνομία ανακοίνωσε πως είχε μαζί του εκατοντάδες σφαίρες σε γεμιστήρες μεγάλης χωρητικότητας, όπως επίσης και δύο πιστόλια. Τα όπλα είχαν αγοραστεί νόμιμα και ήταν καταχωρημένα στο όνομα της μητέρας του Νάνσι, η οποία ήταν το πρώτο του θύμα.

Μέχρι χθες είχαν πραγματοποιηθεί οι κηδείες σχεδόν των μισών θυμάτων του Λάνζα, ενώ τα σχολεία του Newtown θα κλείσουν νωρίτερα σήμερα λόγω των Χριστουγέννων.