Εκκληση Ομπάμα για συμβιβαστική λύση στο θέμα του προϋπολογισμού

Εκκληση Ομπάμα για συμβιβαστική λύση στο θέμα του προϋπολογισμού

Εκκληση στο Κογκρέσο για συμβιβαστική λύση στο θέμα του προϋπολογισμού, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος αναγκαστικής λιτότητας για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου από τις αρχές του επόμενου έτους, απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Ο πρόεδρος Ομπάμα είχε συναντήσεις για το θέμα τόσο με τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, όσο και με τον επικεφαλής των Δημοκρατικών Χάρι Ρέιντ, μετά το τέλος των οποίων εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη τελικής συμφωνίας.

«Είναι κάτι που μπορούμε να λύσουμε, δεν θα απαιτήσει πολλή προσπάθεια, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε, είναι το απαραίτητο», είπε ο αμερικανός πρόεδρος, σε μια σύντομη δήλωση στο Λευκό Οίκο μετά και την αποτυχία του εφεδρικού σχεδίου των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Προς το παρόν, πάντως, οι δύο πλευρές δεν φαίνεται να καταλήγουν σε ένα κοινά αποδεκτό σχέδιο προϋπολογισμού, ώστε να αποφευχθεί η αυτόματη εφαρμογή αυξήσεων στους φόρους και περικοπών στις δημόσιες δαπάνες, συνολικής αξίας 600 δισ. δολαρίων.

Ο Ομπάμα ζήτησε να αποτραπούν οι φορολογικές αυξήσεις για τη μεσαία τάξη και να προστατευτεί η ασφάλιση δυο εκατομμυρίων άνεργων, καθώς, όπως υποστήριξε, έτσι θα τεθούν τα θεμέλια για μελλοντικές θέσεις εργασίας, για την ανάπτυξη και την καταπολέμηση του ελλείμματος. Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε ότι ο ίδιος είναι έτοιμος και πρόθυμος να κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπάρξει συμφωνία.

Συμφωνία για την Αμυνα

Ο πολυπόθητος συμβιβασμός επετεύχθη για την Αμυνα, καθώς η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου ύψους 633 δισεκατομμυρίων δολαρίων (480 δισεκατομμύρια ευρώ) για το τρέχον έτος, ποσό αντίστοιχο με αυτό που πρότεινε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ο νόμος Εξουσιοδότησης της Εθνικής Άμυνας για το οικονομικό έτος 2013, το οποίο άρχισε την 1η Οκτωβρίου, υπερψηφίστηκε με 82 ψήφους υπέρ έναντι 14 κατά και αποτελεί προϊόν συμβιβασμού ανάμεσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Ο νόμος μένει τώρα να υπογραφεί από τον αμερικανό πρόεδρο.

Εκτός από την κάλυψη των συνήθων δαπανών για τη λειτουργία του στρατού, ο νόμος προβλέπει την ενίσχυση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, την αποδέσμευση πρόσθετων φόρων για τη χρηματοδότηση του πολέμου στο Αφγανιστάν και την ανάπτυξη πρόσθετων αμερικανικών αποστολών ανά τον κόσμο.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις του Ομπάμα για το οικονομικό αδιέξοδο, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η προεδρική οικογένεια θα αναχωρήσει για τη Χαβάη, όπου παραδοσιακά περνά τις διακοπές των Χριστουγέννων.