Απίστευτο: Εξαφανίστηκαν 20.851 άνθρωποι μέσα σε 6 χρόνια!

Απίστευτο: Εξαφανίστηκαν 20.851 άνθρωποι μέσα σε 6 χρόνια!

Στη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών έχουν εξαφανιστεί τουλάχιστον 20.851 άνθρωποι στο Μεξικό.

Αυτό υποστηρίζει η μη κυβερνητική οργάνωση «Propuesta civica (Πρόταση Πολιτών)», επικαλούμενη σε ανακοίνωσή της στο Διαδίκτυο στοιχεία που διέρρευσαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η ΜΚΟ ανέφερε ότι τα στατιστικά αυτά στοιχεία «δεν επιτρέπουν να διαχωριστούν οι άνθρωποι που εξαφανίστηκαν στο πλαίσιο των επεισοδίων βίας στο Μεξικό και αυτών τα ίχνη των οποίων χάθηκαν υπό άλλες περιστάσεις».

Σύμφωνα με την οργάνωση, ο αριθμός βασίζεται σε ένα έγγραφο το οποίο «έφθασε σε μέσα ενημέρωσης μέσω διαρροής» από το υπουργείο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου Ενρίκε Πένια Νέτο την 1η Δεκεμβρίου.

Ο Πένια Νέτο, του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI), διαδέχθηκε τον συντηρητικό Φελίπε Καλδερόν (2006-2012) στην προεδρία.

Σύμφωνα με το έγγραφο το οποίο διέρρευσε ο αριθμός των 20.851 περιλαμβάνει 11.201 και 8.340 γυναίκες, ενώ το φύλο των υπολοίπων (1.310) δεν διευκρινίζεται. Ο απολογισμός αυτός αντιστοιχεί στην περίοδο από την 2α Αυγούστου 2006 ως την 29η Φεβρουαρίου 2012.

Στο έγγραφο καταδεικνύεται ότι το ηλικιακό φάσμα που πλήττεται περισσότερο είναι αυτό μεταξύ 10 και 17 ετών, που αντιστοιχεί στο 29% των εξαφανισθέντων προσώπων, ενώ αυτό από 18 ως 30 ετών επίσης «αντιμετωπίζει κίνδυνο» καθώς σε αυτό ανήκει σχεδόν ο ένας στους τέσσερις (24%) των εξαφανισμένων. Η χρονιά κατά την οποία σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός εξαφανίσεων ήταν το 2011, με 7.813 εξαφανισθέντα πρόσωπα.

Η ΜΚΟ υπογραμμίζει ότι το συγκεκριμένο έγγραφο «είναι μια από τις σπάνιες πηγές πληροφόρησης στις οποίες η κοινωνία των πολιτών απέκτησε πρόσβαση για να αρχίσει να καταμετρά την αληθινή έκταση της βίας στο Μεξικό στην διάρκεια των τελευταίων έξι ετών», τα χρόνια της προεδρίας Καλδερόν.