ΚΟΣΜΟΣ

Καταστρέφουν μαυσωλεία αγίων

Καταστρέφουν μαυσωλεία αγίων

Οι ένοπλοι ισλαμιστές, που έχουν καταλάβει την πόλη Τιμπουκτού (βορειοδυτικό Μαλί) ξεκίνησαν σήμερα να καταστρέφουν τα τελευταία μαυσωλεία αγίων που είχαν απομείνει στην πόλη, όπως ανακοίνωσε ένας από τους ηγέτες τους στην πόλη, είδηση που επιβεβαιώνουν και οι αυτόπτες μάρτυρες.

«Δεν πρόκειται να παραμείνει ούτε ένα μαυσωλείο στο Τιμπουκτού, στον Αλλάχ δεν αρέσουν αυτά. Έχουμε αρχίσει να κατεδαφίζουμε τα μαυσωλεία που κρύβονται στις γειτονιές», δήλωσε σχετικά ο Αμπού Νταρντάρ, υπεύθυνο στέλεχος του Ανσάρ Ντίν (Υπερασπιστές του Ισλάμ), ισλαμικής οργάνωσης που έχει καταλάβει το Τιμπουκτού μαζύ με την Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγκρέμπ (Aqmi).

Ο Μοχάμεντ Αλφούλ, που παρουσιάζεται ως μέλος της Aqmi στην πόλη, δικαιολόγησε από την πλευρά του τις καταστροφές, υποστηρίζοντας πως αυτά τα μαυσωλεία δεν συνάδουν με τις παραδόσεις του Ισλάμ, «δεν είναι σωστό πράγμα, οι άνθρωποι θα πρέπει να λατρεύουν μόνον τον Αλλάχ».

Η καταστροφή των μαυσωλείων των αγίων μουσουλμάνων του Τιμπουκτού, της ιστορικής πόλης που αποκαλείται «πόλη των 333 αγίων», επιβεβαιώθηκε και από κατοίκους του.

Εξόν από τα κοιμητήρια και τα τεμένη, πολλά δρομάκια και ιδιωτικές κατοικίες φιλοξενούν τέτοιου είδους μαυσωλεία, τα οποία αποτελούν λατρευτικά μνημεία για τον τοπικό πληθυσμό.

Τον Ιούλιο και Αύγουστο, οι ισλαμιστές των Ανσάρ Ντιν και της Aqmi, που θεωρούν «ειδωλολατρία» τη λατρεία των αγίων, είχαν ξεσηκώσει σάλο στην κοινή γνώμη όταν κατέστρεψαν τα πέτρινα μαυσωλεία μέσα στον περίβολο του μεγαλύτερου τεμένους της πόλης, το οποίο έχει ανακηρυχθεί απειλούμενη από καταστροφή παγκόσμια κληρονομιά.