ΠΓΔΜ : Επεισόδια μπροστά και μέσα στη Βουλή

ΠΓΔΜ : Επεισόδια μπροστά και μέσα στη Βουλή

Ένταση και μικροεπεισόδια σημειώνονται από το πρωί μπροστά από τη Βουλή της ΠΓΔΜ μεταξύ δύο διαφορετικών ομάδων διαδηλωτών.

Την ίδια στιγμή επεισόδια έχουν σημειωθεί κι εντός του Κοινοβουλίου μεταξύ βουλευτών αντιπάλων παρατάξεων, κατά την εξέταση του σχεδίου προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Οι δύο ομάδες διαδηλωτών βρίσκονται σε απόσταση 50 μέτρων η μία από την άλλη. Από τη μία μεριά βρίσκονται περίπου 2.500 υποστηρικτές της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι, ενώ από την άλλη περίπου 1.000 άτομα που υποστηρίζουν την αντιπολίτευση. Μπροστά από τις δύο ομάδες των διαδηλωτών έχει αναπτυχθεί ισχυρή αστυνομική δύναμη για να αποτρέψει τυχόν συμπλοκές.

Οι υποστηρικτές του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, της «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» (SDSM) συγκεντρώθηκαν από το πρωί μπροστά στη Βουλή για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει στην ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2013, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η εξέταση των τροπολογιών που έχει καταθέσει η αντιπολίτευση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Μεταξύ των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης που είναι συγκεντρωμένοι μπροστά από τη Βουλή είναι ο αρχηγός του SDSM Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και αρχηγοί μικρότερων αντιπολιτευόμενων κομμάτων, οι οποίοι καταγγέλλουν την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» και «καταπάτηση των συνταγματικών διατάξεων».

Το SDSM κατήγγειλε ακόμη ότι η αστυνομία της ΠΓΔΜ σταματά στους δρόμους λεωφορεία που μεταφέρουν στα Σκόπια υποστηρικτές της αντιπολίτευσης από επαρχιακές πόλεις και δεν επιτρέπει να συνεχίσουν την πορεία τους.

Οι υποστηρικτές της κυβέρνησης καταγγέλλουν την αντιπολίτευση και τον ΜπράνκοΤσερβένκοφσκι ότι επιχειρούν με κάθε τρόπο να παρεμποδίσουν την ψήφιση του προϋπολογισμού για να πλήξουν την εικόνα και τη λειτουργία της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ισχυρίζεται ότι αν δεν εγκριθεί ο προϋπολογισμός μέχρι τα τέλη του έτους θα σημειωθούν καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών και συντάξεων και το Δημόσιο δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Η ένταση που επικρατεί από το πρωί μπροστά από τη Βουλή μεταφέρθηκε και μέσα στην αίθουσα του κοινοβουλίου, με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να προσπαθούν να εμποδίσουν την έναρξη της συνεδρίασης της ολομέλειας για την εξέταση του σχεδίου του προϋπολογισμού.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κινήθηκαν απειλητικά κατά του προέδρου της Βουλής Τράικο Βελιάνοφσκι, ενώ οι βουλευτές της συμπολίτευσης προσπάθησαν να τους αποτρέψουν. Τελικά επενέβη η ασφάλεια της Βουλής για την προστασία του προέδρου του σώματος και η συνεδρίαση διεκόπη προσωρινά. Δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι τραυματίστηκαν κατά την επέμβαση της ασφάλειας της Βουλής και ζήτησαν ιατρική βοήθεια.