ΚΟΣΜΟΣ

Αμφισβητεί και το Ισραήλ την χρήση αερίων στη Συρία

Αμφισβητεί και το Ισραήλ την χρήση αερίων στη Συρία

Αμφιβολίες εξέφρασε σήμερα το Ισραήλ όσον αφορά την ακρίβεια των πληροφοριών των Σύρων ακτιβιστών ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα κατά των ανταρτών που αγωνίζονται για την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Είδαμε τις αναφορές από την αντιπολίτευση. Δεν είναι η πρώτη φορά. Η αντιπολίτευση έχει κάποιο συμφέρον στο να προκαλέσει μια διεθνή στρατιωτική επέμβαση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Μοσέ Γιααλόν στον στρατιωτικό ραδιοσταθμό του Ισραήλ. «Όπως είναι τώρα τα πράγματα, δεν έχουμε καμία επιβεβαίωση ή απόδειξη ότι έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί (χημικά όπλα), αλλά οπωσδήποτε παρακολουθούμε τα γεγονότα με προσοχή», πρόσθεσε.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε συγκεντρώσει αναφορές ακτιβιστών την Κυριακή, σύμφωνα με τις οποίες έξι ένοπλοι αντάρτες έχασαν τη ζωή τους αφού εισέπνευσαν καπνό στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην επαρχία της Συρίας Χομς. Το Παρατηρητήριο σημείωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι χρησιμοποιήθηκε κάποιο δηλητηριώδες αέριο και ζήτησε να διερευνηθεί το θέμα. «Μπορεί να είναι άλλα πράγματα», απάντησε επίσης ο Γιααλόν σε ερώτηση σχετικά με τις φωτογραφίες που φέρεται ότι δείχνουν ασθενείς που λαμβάνουν φροντίδα για ενδεχόμενη δηλητηρίαση από αέρια.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό που βλέπουμε στις φωτογραφίες είναι το αποτέλεσμα της χρήσης χημικών όπλων», σημείωσε. Η Συρία έχει δηλώσει ότι δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ χημικά όπλα κατά των πολιτών της. Την Κυριακή ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας Άμος Γκιλάντ δήλωσε εξάλλου ότι τα χημικά όπλα της Συρίας εξακολουθούν να είναι ασφαλή παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Άσαντ έχει χάσει τον έλεγχο τμημάτων της χώρας.