Συρία: Πάνω από 45.000 νεκροί σε ενάμισι χρόνο

Συρία: Πάνω από 45.000 νεκροί σε ενάμισι χρόνο

Σε περισσότερους από 45.000 έχουν ανέλθει οι νεκροί, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 30.000 πολίτες, από τότε που άρχισε το κίνημα αμφισβήτησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ πριν από 21 μήνες, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τουλάχιστον 31.544 πολίτες έχουν σκοτωθεί από τις 15 Μαρτίου του 2011, διευκρινίζει η μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία συνυπολογίζει σε αυτούς και τους πολίτες που πήραν τα όπλα κατά των κυβερνητικών δυνάμεων. "Χιλιάδες από αυτούς που συνυπολογίζονται στους νεκρούς πολίτες ήταν αντάρτες", διευκρίνισε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Ο αριθμός των στρατιωτών που σκοτώθηκαν ανέρχεται σε 11.217 και των λιποτακτών σε 1.511, προσθέτει η μη κυβερνητική οργάνωση, που εδρεύει στη Βρετανία και στηρίζει τις πληροφορίες της σε ένα ευρύ δίκτυο μαχητών και ιατρικών πηγών σε νοσοκομεία σε ολόκληρη τη Συρία.

Στους νεκρούς "θα πρέπει να προσθέσουμε και 776 ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί και δεν έχουν αναγνωριστεί", πρόσθεσε ο Αμπντέλ Ραχμάν. Με αυτούς ανέρχεται σε 45.048 ο συνολικός αριθμός των νεκρών από το Μάρτιο του 2011.

Στον απολογισμό αυτόν δεν λαμβάνονται υπόψη οι χιλιάδες αγνοούμενοι, των οποίων χάθηκαν τα ίχνη όταν τελούσαν υπό κράτηση, ούτε οι περισσότεροι από τους νεκρούς που υπάρχουν στις τάξεις των φιλοκαθεστωτικών πολιτοφυλακών, σαμπίχα.

"Εξάλλου ούτε οι αντάρτες ούτε ο στρατός αποκαλύπτουν τον ακριβή αριθμό των νεκρών στις τάξεις τους για να μην ρίξουν το ηθικό των μαχόμενων", εξήγησε ο Αμπντέλ Ραχμάν.

Το Παρατηρητήριο δεν συνυπολογίζει στον απολογισμό αυτόν ούτε τους ξένους μαχητές, ο θάνατος των οποίων ανακοινώθηκε στη χώρα τους και επομένως ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Συρία μπορεί να ξεπερνάει τους 100.000, σύμφωνα με τον Αμπντέλ Ραχμάν.