Εφημερίδα δημοσίευσε λίστα με τους κατόχους όπλων στη Νέα Υόρκη

Εφημερίδα δημοσίευσε λίστα με τους κατόχους όπλων στη Νέα Υόρκη

Μια τοπική εφημερίδα της πολιτείας της Νέα Υόρκης δημοσίευσε τα ονόματα και τις διευθύνσεις των κατόχων όπλων σε τρεις κομητείες, προκαλώντας σάλο στο διαδίκτυο.

Το εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας «Journal News» είχε τίτλο «Ο κάτοχος όπλου της διπλανής πόρτας: Τι δεν ξέρετε για τα όπλα της γειτονιάς σας». Αφορμή για το ρεπορτάζ ήταν το μακελειό σε σχολείο του Νιούταουν στις 14 Δεκεμβρίου, όπου ο Άνταμ Λάνζα σκότωσε 20 παιδιά και έξι ενήλικες, πριν αυτοκτονήσει. Το δημοσίευμα περιλαμβάνει τις απόψεις και των δύο πλευρών στο ζήτημα της οπλοκατοχής, που συζητιέται έντονα στις ΗΠΑ. Η εφημερίδα υποστήριξε ότι δημοσίευσε τα στοιχεία ως απάντηση στις ανησυχίες των κατοίκων. Στις τρεις κομητείες του Westchester, του Putnam και του Rockland περίπου 44.000 άνθρωποι έχουν άδεια οπλοκατοχής, σύμφωνα με τη λίστα της εφημερίδας. Επίσης μπορούν να αγοράζουν καραμπίνες χωρίς καν άδεια.

Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας υπήρχε χάρτης, πάνω στον οποίο μπορούσε κάποιος να κλικάρει με το ποντίκι του και να δει το όνομα, τη διεύθυνση και τα είδη όπλων που κατέχει κάθε κάτοχος άδειας. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο η λίστα είχε διαδοθεί στα social media και συγκεκριμένα στο Facebook ξέσπασε διαμάχη για το αν η εφημερίδα έπρεπε να δημοσιεύσει τα προσωπικά δεδομένα ή όχι.