Ιαπωνικά φαλαινοθηρικά βγήκαν για κυνήγι

Ιαπωνικά φαλαινοθηρικά βγήκαν για κυνήγι

Ένας στόλος φαλαινοθηρικών απέπλευσε σήμερα από την Ιαπωνία με κατεύθυνση την Ανταρκτική για να κυνηγήσει φάλαινες, παρά τις απειλές οικολογικών οργανώσεων.

«Η ναυαρχίδα Nissin Maru απέπλευσε την Παρασκευή από τη νήσο Ινοσίμα», στη δυτική Ιαπωνία, δήλωσε ο Ζουνίσι Σάτο, ένας υπεύθυνος της Greenpeace στην Ιαπωνία.

Το πρακτορείο ειδήσεων Κιόντο μετέδωσε από την πελυρά του πως τρία άλλα φαλαινοθηρικά σκάφη, τα οποία απέπλευσαν από το λιμάνι του Σιμονοσέκι (δυτική Ιαπωνία), θα συναντήσουν στη θάλασσα τη ναυαρχίδα-εργοστάσιο.

Η ιαπωνική Υπηρεσία Αλιείας δεν θέλησε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές, για λόγους ασφαλείας. Σε μια προηγούμενη ανακοίνωση, η υπηρεσία είχε αναφέρει πως ο στόλος ελπίζει να σκοτώσει ως το Μάρτιο 935 μικρές φάλαινες και 50 κοινές φάλαινες.

Τον ιαπωνικό στόλο περιμένουν στην Ανταρκτική τα μέλη της ένωσης για την υπεράσπιση της φύσης Sea Shepherd, τα οποία έχουν υποσχεθεί να διαταράξουν όσο περισσότερο μπορούν τις φαλαινοθηρικές επιχειρήσεις.

Η Sea Shepherd στέλνει σκάφη στην περιοχή για 9η φορά και φέτος έχει επιτύχει μια ανάπτυξη ρεκόρ: τέσσερα πλοία, ένα ελικόπτερο, τρία μη επανδρωμένα αεροπλάνα και περίπου 100 μέλη της.

Την περασμένη εβδομάδα οι ιαπωνικές αρχές έκαναν γνωστό πως μέλη της Ακτοφυλακής θα βρίσκονται πάνω στα ιαπωνικά φαλαινοθηρικά για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των Ιαπώνων από τους ελιγμούς παρενόχλησης της οικολογικής ένωσης.