Κάμερον: Η Βρετανία βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση

Κάμερον: Η Βρετανία βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση

Η Βρετανία βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση σε όλα τα σημαντικά της θέματα και αντικρίζει το 2013 με ρεαλισμό και αισιοδοξία, δηλώνει ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.

Ο κ. Κάμερον σημειώνει πως η χώρα του έχει σημειώσει πρόοδο στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, στις μεταρρυθμίσεις στο κράτος πρόνοιας και στο επίπεδο της σχολικής εκπαίδευσης.

Η μείωση του ελλείμματος και η διατήρηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Βρετανίας ήταν οι στόχοι της κυβέρνησης του συντηρητικού Κάμερον με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες το 2010 όταν ανέλαβαν την εξουσία. Τότε το έλλειμμα ήταν 11,2% του ΑΕΠ.

Την περασμένη χρονιά μειώθηκε στο 8%, αλλά σύμφωνα με τις προβλέψεις θα χρειαστούν άλλα τέσσερα χρόνια -ως το 2017- για να πέσει κάτω από το 3%.

Στο μήνυμα του ο βρετανός πρωθυπουργός υπογραμμίζει πως η κυβέρνησή του βιάζεται (να προχωρήσει) και δεν πρέπει να ενδώσει στις πιέσεις να επιβραδύνει σε ό,τι αφορά τη μείωση του ελλείμματος και τις μεταρρυθμίσεις στην κοινωνική πρόνοια και την εκπαίδευση.

«Μπορούμε να κοιτάζουμε το μέλλον με ρεαλισμό και αισιοδοξία. Ρεαλισμό γιατί δεν μπορούμε να επιλύσουμε μέσα σε μια ημέρα τα προβλήματα δεκαετιών. Δεν υπάρχουν γρήγορες συνταγές και δεν θα ισχυριστώ κάτι τέτοιο. Αλλά μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι γιατί έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο», επισημαίνει.

Επίσης αναφέρει πως μέσα σε δύο χρόνια έχουν βρει δουλειά περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι. «Η Βρετανία είναι αντιμέτωπη σήμερα με έναν αγώνα δρόμου. Έναν αγώνα με χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ινδονησία, έναν αγώνα για θέσεις εργασίας και ευκαιριών στο μέλλον», λέει ο βρετανός πρωθυπουργός.

«Για το λόγο αυτό όταν μας λένε πως πρέπει να επιβραδύνουμε στη μείωση του ελλείμματος, απαντάμε 'όχι'. Δεν μπορούμε να είμαστε νικητές στον κόσμο αυτό με το βάρος του ελλείμματος δεμένο στο λαιμό μας», προσθέτει.

Πάντως, ο κ. Κάμερον δεν αναφέρεται στο μήνυμά του στη θέση της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα θέμα το οποίο αναλυτές τοποθετούν ψηλά στην πολιτική ατζέντα του 2013.