Επιθέσεις από εξτρεμιστές μουσουλμάνους στην Ινδονησία

Πλήθος εξτρεμιστών μουσουλμάνων πυρπόλησε δύο εκκλησίες και λεηλάτησε μια τρίτη στη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία στην Ιάβα της...

Πλήθος εξτρεμιστών μουσουλμάνων πυρπόλησε δύο εκκλησίες και λεηλάτησε μια τρίτη στη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία στην Ιάβα της Ινδονησίας, ζητώντας να επιβληθεί η ποινή του θανάτου σε ένα χριστιανό που καταδικάσθηκε για βλασφημία κατά του Ισλάμ, ανακοίνωσε η αστυνομία.


Το πλήθος διαμαρτυρόταν για την καταδίκη σε φυλάκιση πέντε ετών του 58χρονου Αντόνιους Μπαουενγκάν, ο οποίος δικάσθηκε επειδή μοίρασε προκηρύξεις προσβλητικές για το Ισλάμ. Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν η μέγιστη για το εν λόγω αδίκημα. Όμως προκάλεσε την οργή ενός πλήθους 1.500 ανθρώπων που την θεώρησαν υπερβολικά επιεική.


Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα και πυροβολισμούς στον αέρα. Ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας πυρπολήθηκε, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Antara.

Την Κυριακή, και πάλι στην Ιάβα, περίπου 1.000 άνθρωποι, μερικοί από τους οποίους ήταν οπλισμένοι με ματσέτες, επενέβησαν έπειτα από έκκληση ισλαμιστικών οργανώσεων για να εμποδίσουν μια συγκέντρωση της ισλαμιστικής αίρεσης Αχμαντίγια σε ιδιωτική κατοικία, ενώ οι αστυνομικοί που ήταν παρόντες παρέμειναν απαθείς.

Τρία μέλη της αίρεσης αυτής, τα δύο από τα οποία ήταν αδέλφια, σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας δήλωσε ότι "ανησυχεί βαθιά" για την επίθεση αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε την παραμονή της έναρξης της "εβδομάδας για την αρμονία μεταξύ των θρησκειών".