ΚΟΣΜΟΣ

Πάνω από 100 Αυστραλοί συμμετέχουν στις εχθροπραξίες στη Συρία

Πάνω από 100 Αυστραλοί συμμετέχουν στις εχθροπραξίες στη Συρία

Προειδοποίηση προς τους υπηκόους της που έχουν λάβει θέσεις μάχης στη Συρία εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλίας, ενημερώνοντάς τους πως αντιμετωπίζουν ποινές έως και εικοσαετούς κάθειρξης.

Αφορμή έγιναν δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για πιθανό θάνατο ενός Αυστραλού την Κυριακή στις μάχες στη Συρία. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μπομπ Καρ ενημέρωσε πως η κυβέρνηση έχει δεχθεί πληροφορίες ότι πάνω από 100 Αυστραλοί έχουν συμμετάσχει στη σύρραξη από το 2011, χωρίς ωστόσο να διαθέτει αδιάσειστες «αποδείξεις» για εμπλοκή τους στις σημερινές συνθήκες.

Βάσει σχετικού νόμου του 1978 «απαγορεύεται η μετάβαση σε ξένη χώρα με σκοπό την εμπλοκή σε εχθροπραξίες», υπενθύμισε ο εκπρόσωπος.

«Η ποινή που προβλέπεται είναι 20ετής κάθειρξη. Όποιο πρόσωπο δε, στην Αυστραλία στρατολογεί κάποιους για να πολεμήσουν στο εξωτερικό αντιμετωπίζει ποινή επταετούς κάθειρξης», επεσήμανε.

Τουλάχιστον τρεις Αυστραλοί θεωρείται πως έχουν χάσει τη ζωή τους σε μάχες στη Συρία. Το τελευταίο θύμα, που επονομαζόταν «Αμπού αλ Ουάλιντ αλ Αουστράλι», φέρεται να έχασε τη ζωή του την Κυριακή στη διάρκεια επίθεσης των ανταρτών εναντίον της σημαντικής στρατιωτικής βάσης Ουάντι Ντέιφ, στα βορειοδυτικά της χώρας, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει καταδικάσει ανοιχτά τη συριακή προεδρία για τα πολυάριθμα θύματα στην εμφύλια σύρραξη και έχει απαιτήσει την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία, ενώ έχει προβεί και στην απέλαση αρκετών Σύρων διπλωματών.

Διαβάστε επίσης:

Μεθυσμένοι επιβάτες προσπάθησαν να μπουν στο πιλοτήριο εν πτήση