«Σποροβόμβες» στο Μπουένος Άιρες

Σε ...λαχανόκηπο θέλουν να μετατρέψουν το Μπουένος Άιρες ακτιβιστές καλλιτέχνες...

Σε ...λαχανόκηπο θέλουν να μετατρέψουν το Μπουένος Άιρες ακτιβιστές καλλιτέχνες, εκμεταλλευόμενοι τα παραμελημένα πάρκα και τα διαζώματα των δρόμων.

Οι «Αρτικούλτορες» ακολουθούν τα χνάρια των «ανταρτών κηπουρών», οι οποίοι φυτεύουν λουλούδια σε άδεια οικόπεδα σε πόλεις από τη δεκαετία του 1970. Η νέα ομάδα των ακτιβιστών πήγε την ιδέα αυτή ένα βήμα παραπέρα: εξορμούν «πάνοπλοι», με δενδρύλλια και «σποροβόμβες», δηλαδή σπόρους καλυμμένους σε λάσπη για να τους πετούν σε άδειους χώρους, με σκοπό να φυτρώσουν βιολογικά τρόφιμα για τους κατοίκους της πόλης.

«Θέλουμε να κάνουμε την πόλη ομορφότερη, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Τα κολοκυθάκια είναι εξίσου όμορφα με τις ορχιδέες και επιπλέον τρώγονται», είπε η συντονίστρια της ομάδας, Τζούντιθ Βιλαμαγιόρ, ενώ πότιζε τα λαχανικά που είχε φυτέψει δίπλα σε ένα πάρκινγκ.

Η ομάδα παραδίδει, επίσεις, μαθήματα σε σχολεία και τα μέλη της ενθαρρύνουν τους κατοίκους να φυλάνε τα κουκούτσια και τους σπόρους από τα φρούτα και τα λαχανικά για να καλλιεργούν δικά τους και να δημιουργούν λαχανόκηπους.

Οι «αντάρτες κηπουροί» δρούσαν συνήθως τη νύχτα για να μην τους εντοπίζουν οι τοπικές αρχές, όμως οι «Αρτικούλτορες» υποστηρίζουν ότι η αστυνομία δεν τους ενοχλεί. «Μόνο μία φορά με σταμάτησε ένας αστυνομικός και με ρώτησε αν στη βόμβα υπήρχαν σπόροι μαριχουάνας. Είπα όχι, του έδωσα μια βόμβα και αφού τη μύρισε, μας είπε να συνεχίσουμε», είπε ο καλλιτέχνης Μάρτιν Μαϊστρέλο.