Κορέα: Κατηγορίες για την κατάρρευση των συνομιλιών

Η Βόρεια Κορέα επέρριψε στη Νότια χτες τις ευθύνες για την κατάρρευση...

Η Βόρεια Κορέα επέρριψε στη Νότια χτες τις ευθύνες για την κατάρρευση, των μεταξύ τους διμερών στρατιωτικών συνομιλιών, σύμφωνα με όσα ανέφερε το κρατικό μέσο ενημέρωσης.

Οι Βόρειο-Κορεάτες επικαλέσθηκαν ως λόγο της διακοπής των συνομιλιών το γεγονός ότι δεν αισθάνονται πλέον την ανάγκη να συμμετέχουν σε αυτές, αφού έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην ειλικρίνεια των προθέσεων, των Νότιων γειτόνων τους, να βελτιώσουν τις μεταξύ τους σχέσεις.

Οι προκαταρκτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, διακόπηκαν την Τετάρτη μετά από διαφωνίες πάνω στην ατζέντα των θεμάτων, που θα συμπεριλαμβάνονταν στη σχεδιαζόμενη υψηλού επιπέδου διμερή συνάντηση, που θα ακολουθούσε. Οι Βόρειο-Κορεάτικη αντιπροσωπία αποχώρησε αιφνιδιαστικά από τις διαπραγματεύσεις, μόλις τη δεύτερη μέρα τους.

Η Σεούλ πάντως, διαμηνύει ότι η προσφορά για συνομιλίες υψηλού επιπέδου, ισχύει ακόμα, αλλά η Πιονγκιάνγκ θα πρέπει να προσέλθει σε αυτές, " έχοντας κάνει υπεύθυνα βήματα ", προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης της ευθύνης της στις επιθέσεις του περασμένου χρόνου.

Σε εκείνα τα γεγονότα είχαν χάσει τη ζωή τους 50 Νότιο-Κορεάτες, αλλά οι Βόρειοι αρνούνται κάθε ανάμιξη.

Η κατάρρευση των προκαταρκτικών συνομιλιών, κατά τους αναλυτές, αποτελεί ένα βήμα προς τα πίσω και για την υπόθεση της επανέναρξης των διεθνών διαπραγματεύσεων για τον αφοπλισμό, με την Βόρεια Κορέα, που παραμένουν στάσιμες εδώ και δύο χρόνια.