Η Ε.Ε. υπέρ "της ομαλής μετάβασης στη δημοκρατία ", της Αιγύπτου

Η Aίγυπτος θα πρέπει πλέον να προχωρήσει γρήγορα στη διοργάνωση ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών...

Η Aίγυπτος θα πρέπει πλέον να προχωρήσει γρήγορα στη διοργάνωση ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών, δήλωσε η

επικεφαλής της Ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Κάθριν Άστον, μετά την ομιλία του προέδρου Μουμπάρακ, λέγοντας ότι " Η ομαλή και αμετάκλητη μετάβαση στη δημοκρατία και στη διενέργεια ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, είναι κοινός στόχος, τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και του λαού της Αιγύπτου ". Στο πλαίσιο αυτό, όπως επεσήμανε " η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που έχει επιβληθεί, αποτελεί ένα βήμα προόδου, που θα πρέπει να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό ".

Συνεχίζοντας στην ανακοίνωση, που εξέδωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας, απευθυνόμενη στο λαό της Αιγύπτου είπε ότι " οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες του αιγυπτιακού λαού, θα πρέπει να βρουν σημείο επαφής, ενώ εναπόκειται σε αυτόν να κρίνει αν τα βήματα, που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μουμπάρακ, ικανοποιούν τις φιλοδοξίες και τις προσδοκίες του ".

Απευθυνόμενη στις αρχές και το στρατό της Αιγύπτου, η Κάθριν Άστον, ζήτησε να επιδείξουν μετριοπαθή στάση, ενώ χαιρέτησε " τη γενναιότητα του λαού, που διαδηλώνει για την αλλαγή και την δημοκρατία, ειρηνικά και με αξιοπρέπεια ".

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε, αργά το βράδυ της Πέμπτης στο Παρίσι, ότι η μεταβίβαση των εξουσιών από τον πρόεδρο Μουμπάρακ ήταν " αναπόφευκτη ", ενώ την χαρακτήρισε σωστή απόφαση.

Νωρίτερα η Άστον με δηλώσεις της είχε επαναλάβει ότι η ΕΕ, θα βοηθήσει τους Αιγύπτιους να " δομήσουν στέρεο δημοκρατικό πολίτευμα ", ανεξαρτήτως εξελίξεων στο άμεσο προσεχές διάστημα.

Σε τηλεφωνική δε επικοινωνία, που είχε με τον ΥΠ.ΕΞ. της Αιγύπτου, του είπε ότι η ΕΕ " είναι σε επιφυλακή να βοηθήσει και να υποστηρίξει τη μετάβαση με ένα πακέτο μέτρων ".

Παρά δε την προηγούμενη άρνηση της κυβέρνησης της Αιγύπτου να συναινέσει στο αίτημά της να επισκεφθεί τη χώρα, η Άστον επανέλαβε την πρόθεση της να ταξιδέψει στο Κάϊρο το συντομότερο δυνατόν.