ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Η Γερμανία έχει διαρκή ευθύνη για τα εγκλήματα των Ναζί

Μέρκελ: Η Γερμανία έχει διαρκή ευθύνη για τα εγκλήματα των Ναζί

Για τα εγκλήματα των Ναζί η Γερμανία έχει «διαρκή ευθύνη», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ στα εγκαίνια της έκθεσης «Βερολίνο 1933 - Ο δρόμος προς την δικτατορία».

Η έκθεση έχει θέμα τους πρώτους έξι μήνες μετά την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία και πραγματοποιείται στο Ίδρυμα «Τοπογραφία του Τρόμου» του Βερολίνου.

Με αφορμή την 80ή επέτειο από την ημέρα που ο Χίτλερ έγινε Καγκελάριος, η Μέρκελ τόνισε ότι η Δημοκρατία δεν επιτυγχάνει από μόνη της κι επισήμανε ότι η άνοδος του χιτλερικού καθεστώτος δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την συμμετοχή της ελίτ και τμήματος της γερμανικής κοινωνίας ή έστω χωρίς την ανοχή τους: «Όλα αυτά, τα ποια κάνουν ζωντανή και ανθρώπινη μια κοινωνία, χρειάζονται ανθρώπους που σέβονται και φροντίζουν ο ένας τον άλλον και αναλαμβάνουν την ευθύνη για τον εαυτό τους και για τους άλλους, ανθρώπους που δείχνουν θάρρος και παίρνουν ανοιχτά θέσεις, για τις οποίες είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν εμπόδια και κριτική», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, τόνισε ότι τα γεγονότα της 30ής Ιανουαρίου 1933 πρέπει να αποτελούν για τους Γερμανούς «διαρκή υπενθύμιση» ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν γίνονται σεβαστά από μόνα τους.

Η Μέρκελ κατέληξε με την ευχή η έκθεση να προσελκύσει πολλούς επισκέπτες «ώστε να μεταδοθεί το μήνυμα για ένα καλό μέλλον».