Εχούντ Μπαράκ: οι σχέσεις Ισραήλ-Αιγύπτου δεν κινδυνεύουν

Στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC στις ΗΠΑ, μίλησε σήμερα ο ισραηλινός υπουργός...

Στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC στις ΗΠΑ, μίλησε σήμερα ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ δηλώνοντας ότι οι ειρηνικές σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου είναι ασφαλείς παρά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του επί 30 χρόνια πρόεδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

"Δεν πιστεύω ότι οι σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου βρίσκονται σε κίνδυνο ή ότι κάποιο είδος κινδύνου μας περιμένει στη γωνία" τόνισε ο κ. Μπαράκ επισημαίνοντας με έμφαση ότι "το Ισραήλ προσέχει την ασφάλειά του".

Ο κ. Μπαράκ απέρριψε τη σύγκριση μεταξύ της λαϊκής εξέγερσης στην Αίγυπτο και της ισλαμικής επανάστασης στο Ιράν το 1979 όταν ο Σάχης εξαναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα του.

"Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάτι κοινό με τα σημερινά γεγονότα και αυτά που συνέβησαν πριν από αρκετά χρόνια. Οι Αιγύπτιοι είχαν το δικό τους τρόπο" τόνισε ο κ. Μπαράκ.

Η αλλαγή στην Αίγυπτο "δεν ήταν κάτι που οργανώθηκε από εξτρεμιστές Μουσουλμάνους ή από ριζοσπαστικές μουσουλμανικές οργανώσεις" επισήμανε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας.

Παρά το γεγονός ότι η οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων δεν ήταν ο υποκινητής της εξέγερσης στην Αίγυπτο, ο κ. Μπαράκ εξέφρασε την άποψη ότι η οργάνωση αυτή έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές στη χώρα.

"Αργά ή γρήγορα η μόνη οργάνωση που έχει συνοχή, εστιάζει και είναι έτοιμη να σκοτώσει και να σκοτωθούν οι οπαδοί της εάν χρειαστεί, θα πάρει τη εξουσία. Και αυτό πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο στην Αίγυπτο γιατί εάν γίνει θα είναι καταστροφικό για ολόκληρη την περιοχή" επισήμανε ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας που ωστόσο επισήμανε:

"Δεν είναι πολύ εύκολο να τους συγκρίνουμε με τις πολύ εξτρεμιστικές οργανώσεις γιατί οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είναι μια αιγυπτιακή έκδοση και πολλοί εξ αυτών είναι πολύ λίγο εξτρεμιστές".