Βρέθηκαν δύο από τις κλεμμένες αρχαιότητες του Αιγυπτιακού Μουσείου

Βρέθηκαν δύο από τις αρχαιότητες που εκλάπησαν από το Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου κατά τη διάρκεια των...

Βρέθηκαν δύο από τις αρχαιότητες που εκλάπησαν από το Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, στον κήπο που περιβάλλει το κτήριο, ανακοίνωσαν σήμερα οι αιγυπτιακές αρχές.

«Οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν μέσα και έξω από το Αιγυπτιακό Μουσείο για να (βρεθούν) οι αρχαιότητες, οδήγησαν στην ανακάλυψη κάποιων» εξ αυτών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός αρμόδιος για τις αρχαιότητες, Ζάχι Χαουάς.

Ο Χαουάς διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα φυλαχτό σε σχήμα σκαραβαίου που ανήκε στον Γιούγια (Yuya), έναν ισχυρό αυλικό της 18ης δυναστείας η οποία βασίλεψε πριν από 3.000 χρόνια, και ένα από τα ταφικά αγαλματίδια (ouchabtis) του Γιούγια, μέρος ενός συνόλου από έντεκα αγαλματίδια.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του μουσείου, Τάρεκ αλ-Αουάντι, οι δύο αρχαιότητες βρέθηκαν στον κήπο γύρω από το επιβλητικό ροζ κτήριο που βρίσκεται στο κέντρο του Καΐρου κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, το επίκεντρο των διαδηλώσεων που οδήγησαν στην παραίτηση του πρόεδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο Χαουάς ανακοίνωσε την Κυριακή ότι μια απογραφή που πραγματοποιήθηκε μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις αποκάλυψε ότι οκτώ αρχαιότητες μεγάλης αξίας είχαν εξαφανιστεί από το μουσείο.

Οι αρχές εξακολουθούν να ψάχνουν για τα υπόλοιπα κομμάτια που εκλάπησαν στις 28 Ιανουαρίου, ανάμεσά τους ένα επίχρυσο ξύλινο άγαλμα του Φαραώ Τουταγχαμών, ένα του Ακενατόν και ένα άλλο της Νεφερτίτης. Οι κλοπές έγιναν «όταν πλιατσικολόγοι μπήκαν στο μουσείο, σπάζοντας 13 βιτρίνες και 70 εκθέματα», δήλωσε ο αλ-Αουάντι.

Το Αιγυπτιακό Μουσείο περιλαμβάνει ανεκτίμητες αρχαιότητες, ανάμεσά τους τον ταφικό θησαυρό του Τουταγχαμών και πολλές βασιλικές μούμιες. Περίπου 100.000 αρχαιότητες εκτίθενται στις εκατό αίθουσές του, ενώ 50.000 άλλα έργα και αντικείμενα τέχνης βρίσκονται στους χώρους συντήρησης και στις αποθήκες του.