Αίγυπτος: Τροποποίηση του συντάγματος εντός 10 ημερών

Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου ελπίζει να παραδώσει την εξουσία σε μια πολιτική κυβέρνηση...

Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου ελπίζει να παραδώσει την εξουσία σε μια πολιτική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου ενός εκλεγμένου προέδρου, εντός έξι μηνών.

«Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο εξέφρασε την ελπίδα του να παραδώσει την εξουσία εντός έξι μηνών σε μια πολιτική αρχή και έναν πρόεδρο εκλεγμένο με ειρηνικό και ελεύθερο τρόπο που θα εκφράζει τη γνώμη του λαού», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ.

«Το συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι δεν επιζητεί την εξουσία, ότι η τρέχουσα κατάσταση επιβλήθηκε στις ένοπλες δυνάμεις και ότι αυτές έχουν την εμπιστοσύνη του λαού», προσέθεσε το ΜΕΝΑ.

Ο αιγυπτιακός στρατός προειδοποίησε και σήμερα ότι η πραγματοποίηση νέων απεργιών στην Αίγυπτο θα έχει ένα καταστροφικό αποτέλεσμα για τη χώρα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο επικεφαλής του συμβουλίου, Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι, εξέδωσε σήμερα διάταγμα με το οποίο δίδει εντολή σε επιτροπή να ολοκληρώσει την εργασία της για την τροποποίηση του Συντάγματος εντός 10 ημερών, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Ταντάουι επιβεβαίωσε επίσης το διορισμό του συνταξιούχου δικαστή Τάρεκ αλ Μπίσρι ως επικεφαλής αυτής της επιτροπής.

Πρόκειται για μία επιτροπή νομικών, η οποία επιφορτίστηκε με την τροποποίηση του Συντάγματος και η οποία συναντήθηκε σήμερα για πρώτη φορά παρουσία του επικεφαλής του ανώτατου συμβουλίου των ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε παράλληλα ένα από τα μέλη της.

«Ο στρατός θέλει να μεταβιβάσει την εξουσία (σε μια πολιτική κυβέρνηση) το ταχύτερο δυνατό» και «θέλει τροποποιήσεις στο Σύνταγμα», δήλωσε ο Σόμπχι Σάλεχ, δικηγόρος και πρώην βουλευτής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας από την αποχώρηση την Παρασκευή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, συνάντησε την Κυριακή εκπροσώπους των κινημάτων των νέων.

Σύμφωνα με δύο κυβερνοακτιβιστές, ο στρατός θέλει την τροποποίηση του Συντάγματος εντός 10 ημερών, για να διοργανώσει δημοψήφισμα για τις τροποποιήσεις αυτές εντός δύο μηνών.

Η επιτροπή που διορίστηκε για να τροποποιήσει το Σύνταγμα αποτελείται από οκτώ μέλη. Ο πρόεδρός της, ο Τάρεκ ελ Μπίσρι, ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας και είναι μια πολύ σεβαστή προσωπικότητα στην Αίγυπτο.

Παράλληλα η Γαλλία κάλεσε σήμερα τους χρηματομεσίτες να επισημαίνουν οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση γίνεται όσον αφορά πόρους που ανήκουν σε Αιγυπτίους και βρίσκονται στη γαλλική επικράτεια, ανακοίνωσε tο Tracfin, το σώμα κατά του ξεπλύματος χρήματος στους κόλπους του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.

Πηγή προσκείμενη στην υπόθεση δήλωσε ότι το μέτρο αυτό αφορά «τους αιγύπτιους ανώτερους αξιωματούχους και πολιτικούς υπευθύνους, συμπεριλαμβανομένου του Χόσνι Μουμπάρακ».

Οι ύποπτες κινήσεις «θα πρέπει χωρίς καθυστέρηση να αποτελούν το αντικείμενο αναφοράς στον Tracfin», διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του Tracfin, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.

Πηγή: ΑΠΕ