ΚΟΣΜΟΣ

Η αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια ανησυχεί για τα εθνοτικά επεισόδια

Η αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια ανησυχεί για τα εθνοτικά επεισόδια

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ, Paul Wohlers, δήλωσε ότι η αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια αλλά και σε άλλα μέρη της διεθνούς κοινότητας ανησυχούν, για τα βίαια γεγονότα που έλαβαν χώρα το περασμένο Σαββατοκύριακο στην πόλη των Σκοπίων.

«Τα γεγονότα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για δικαιώματα και πρωτοβουλίες, όπως αυτή, που προωθεί τη διεθνοτική αρμονία στα Σκόπια», είπε ο Wohlers μετά την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Ινστιτούτου Εθνικής Ιστορίας και του Ινστιτούτου Αλβανικής Πνευματικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς στα Σκόπια.

Αυτή η νέα πρωτοβουλία για την προώθηση μεγαλύτερης συνεργασίας και κατανόησης μεταξύ των Σλάβων και Αλβανών ιστορικών από την περιοχή των Σκοπίων, προτάθηκε από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ και σίγουρα είναι ένα χρήσιμο και εποικοδομητικό βήμα, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εθνικής Ιστορίας, Ντράγκι Γκιόργκιεφ δήλωσε ότι το μνημόνιο επιδιώκει και από τα δύο θεσμικά όργανα με τις εργασίες τους να παρουσιάσουν τις αξίες του παρελθόντος της χώρας, όλων των κοινοτήτων που ζουν σε αυτήν.

«Η αμοιβαία συνεργασία θα φέρει ένα ευρύτερο αμοιβαίο διάλογο μεταξύ των κοινοτήτων, ο διάλογος μπορεί και πρέπει να επηρεάσει το μέλλον αυτής της χώρας», τόνισε.

Επιπρόσθετα, η πρέσβειρα της Γερμανίας, Gudrun Steinaker, δήλωσε ότι η συνεργασία των δύο Ινστιτούτων θα συμβάλει στην κατανόηση και τη συμφιλίωση των εθνικών κοινοτήτων.

ΠΗΓΗ Βαλκανικό Περισκόπιο