«Είπα ψέματα ότι το Ιράκ διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής»

Ο Ιρακινός που αποκάλυψε στις αμερικανικές αρχές ότι η χώρα του είχε μυστικό πρόγραμμα κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής, δήλωσε πως...

Ο Ιρακινός που αποκάλυψε στις αμερικανικές αρχές ότι η χώρα του είχε μυστικό πρόγραμμα κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής, δήλωσε πως είπε ψέματα για να πετύχει την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν.

"Είχα την ευκαιρία να κατασκευάσω κάτι που θα ανέτρεπε το καθεστώς", τόνισε ο Ράφιντ Αχμεντ Αλουάν αλ-Τζανάμπι στην βρετανική εφημερίδα The Guardian. "Οι γιοι μου και εγώ είμαστε περήφανοι που γίναμε ο λόγος που δόθηκε στο Ιράκ το πλεονέκτημα της δημοκρατίας", πρόσθεσε.

Ο αλ-Τζανάμπι είχε αποκαλύψει στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες--BND--πως το Ιράκ διέθετε φορτηγά που μετέφεραν βακτηριολογικά όπλα, αλλά και μυστικά εργοστάσια εξοπλισμών. Οι πληροφορίες αυτές χρησιμοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ για να δικαιολογήσουν την εισβολή στο Ιράκ το 2003.

"Ίσως να έπραξα το σωστό, ίσως όχι", είπε χαρακτηριστικά ο αλ-Τζανάμπι, στο οποίο είχε δοθεί το κωδικό όνομα "Curveball".

"Πιστέψτε με, δεν υπήρχε άλλος τρόπος για την αποκατάσταση της ελευθερίας στο Ιράκ. Δεν υπήρχαν άλλες επιλογές", επισήμανε αλ-Τζανάμπι, χημικός μηχανικός, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα του το 1995 και η BND τον πλησίασε το 2000.

Στη συνέχεια οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες ήρθαν σε αντιπαράθεση με τον αλ-Τζανάμπι όταν του παρουσίασαν έκθεση του πρώην επικεφαλής της επιτροπής εξοπλισμών του Ιράκ Μπασίλ Λατίφ, σύμφωνα με την οποία ούτε φορτηγά, ούτε εργοστάσια με όπλα μαζικής καταστροφής υπήρχαν στη χώρα.

Τότε ο Ιρακινός παραδέχτηκε ότι είχε πει ψέματα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας. Όμως, όπως επισήμανε ο ίδιος οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες εξακολουθούσαν να τον εμπιστεύονται, αν και το 2002 τους είχε ανακοινώσει πως θα διακόψει κάθε συνεργασία μαζί τους να δεν φρόντιζαν να φέρουν στην Γερμανία την έγκυο σύζυγό του.

Για την υπόθεση αυτή, η εφημερίδα Los Angeles Times είχε αποκαλύψει το 2005 πως οι πληροφορίες του "Curveball" για ιρακινά όπλα μαζικής καταστροφής ήταν ελάχιστα αξιόπιστες, σύμφωνα με την BND.