Επιτέθηκαν σε ξένους δημοσιογράφους οι κινεζικές αρχές

Εναντίον ξένων δημοσιογράφων επιτέθηκαν οι κινεζικές αρχές ασφαλείας, ενώ εκείνοι επιχειρούσαν να επισκεφτούν έναν διαφωνούντα που...

Εναντίον ξένων δημοσιογράφων επιτέθηκαν οι κινεζικές αρχές ασφαλείας, ενώ εκείνοι επιχειρούσαν να επισκεφτούν έναν διαφωνούντα που βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό, ανακοίνωσε σήμερα η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου της Κίνας.

«Οι ανταποκριτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί αν επιχειρήσουν να εισέλθουν στο χωριό του ακτιβιστή Τσεν Γκουανγκτσένγκ στην επαρχία Σαντόνγκ», προειδοποίησε η Ένωση μετά τα κρούσματα βίας εις βάρος δημοσιογράφων του CNN, των New York Times, της Monde, του Radio France Internationale και του Nouvel Observateur.

Ο ανταποκριτής του CNN Σταν Γκραντ και η ομάδα του δέχτηκαν επίθεση σε μπλόκο κοντά στο χωριό Ντονσιγκού, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας τους ζήτησαν τα σταματήσουν τα τραβούν πλάνα και να φύγουν, αναφέρει η ανακοίνωση.

«Τις τελευταίες μέρες πολλοί ανταποκριτές συνάντησαν ομάδες από βίαιους κακοποιούς με πολιτική περιβολή», αναφέρει η Ενωση και προσθέτει ότι οι άνδρες αυτοί κινούνται σε ομάδες 12 και πλέον ατόμων, φέρουν συσκευές ενδοεπικοινωνίας και μπλοκάρουν όλες τις εισόδους στο χωριό.

Η τοπική αστυνομία δεν έσπευσε να βοηθήσει τους δημοσιογράφους.

Ο 39χρονος Τσεν και η σύζυγός του Γιουάν Γουεϊτζίνγκ ξυλοκοπήθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την αστυνομία στο σπίτι τους, είπαν οι ακτιβιστές. Ο τυφλός ακτιβιστής έχει καταγγείλει τον κατ΄οίκον περιορισμό που του έχει επιβληθεί σε βίντεο που έχει αναρτηθεί στο Ίντερνετ. Αφέθηκε ελεύθερος τον Σεπτέμβριο μετά από τέσσερα χρόνια κράτησής του σε φυλακή.