Βέτο Ομπάμα για τις περικοπές των δημοσιών δαπανών

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα θα κάνει χρήση του δικαιώματος βέτο κατά του νομοσχεδίου για τον προσωρινό προϋπολογισμό...

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα θα κάνει χρήση του δικαιώματος βέτο κατά του νομοσχεδίου για τον προσωρινό προϋπολογισμό για το υπόλοιπο χρήσης του 2011, εάν περιλαμβάνει πολύ δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Υπηρεσίας Διαχείρισης και Προϋπολογισμού της αμερικανικής κυβέρνησης.


"Η κυβέρνηση είναι κατηγορηματικά αντίθετη" με το νομοσχέδιο που προτείνεται από την ρεπουμπλικανική πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων που προβλέπει περικοπές ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σχέση με την πρόταση που διατυπώθηκε από τον πρόεδρο, για τους επτά τελευταίους μήνες χρήσης του 2011 που τελειώνουν στις 30 Σεπτεμβρίου.


"Το νομοσχέδιο προτείνει περικοπές που θα πλήξουν ζωτικές λειτουργίες της κυβέρνησης και επενδύσεις σημαντικές για την οικονομική ανάπτυξη", αναφέρεται στην ανακοίνωση.


Η αμερικανική κυβέρνηση επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο θέτει σε κίνδυνο "ζωτικές απαιτήσεις" χρηματοδότησης του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας , επηρεάζοντας θέματα εθνικής ασφάλειας.


Ο πρόεδρος θα κάνει χρήση του δικαιώματος βέτο, εάν το Κονγκρέσο τού παρουσιάσει ένα νομοσχέδιο που "θα πλήξει ζωτικές προτεραιότητες ή την εθνική άμυνα", μέσω δημοσιονομικών περικοπών, αναφέρεται στην ανακοίνωση.